DružinaVloga starih starševVmešavanje tašče v novo družino

Vmešavanje tašče v novo družino

Vprašanje:

Spoštovani! Z partnerjem živiva pri njemu, se pravi jaz živim s taščo in tastom. Vsi imamo zaenkrat iste prostore hiše (skupna kuhinja, kopalnica, dnevna) tako da sem skoraj ves čas s taščo. Tašča že tri leta govori da se bo odslila v hišo ki je zraven te, vendar od tega še ni nič. Zadnjič mi je rekla da se bo v enem letu res odselila. Vmešava se v vse glede hrane mojega otroka, non stop mi deli nasvete, kaj je prav in kaj ne, tako da sem hotela partnerja že zapustiti saj sem bila čisto na koncu z živci, saj ji in tudi besede ne reče. Sploh nimam več prostora za stvari. Zadnjič je rekla da bo kupila ona omaro,čeprav sem jo jaz hotela, da nes mi je pa dala dve majhni omarici. Nimam pojma kaj naj. Februarja grem v službo in če se do takrat ne odseli nevem kaj bom, ali naj grem ali naj še kar čakam, rada bi bila s svojim otrokom na samem-že dve leti ali več nisem gledala televizije kar bi jaz hotela.Zelo sem obupana tudi zato ker ji moj partner nič ne reče. Hvala za vaš odgovor.

Odgovor:

Za odgovor smo se obrnili na Majo Horvat Lampe, uni.dipl.soc.ped., družinska in zakonska terapevtka, ki je na vprašanje odgovorila: »Draga Aneta, razumem vas, da vam mora biti zelo težko in situacija ni pravična do vas. Poleg tega morate, kot nova družina imeti svoje gospodinjstvo, tako bi bili tudi verjetno odnosi med vami boljši. Najbolje bi bilo, da se poskušate s partnerjem pogovoriti v mirnem tonu, brez groženj in mu povedati, da bi bilo bolje za vse vas in vaše odnose, če bi imeli ločeno gospodinjstvo, da je situacija za vas postala nevzdržna ter tudi, da je tako hudo, da razmišljate o odselitvi. Vprašajte ga ali njega nič ne moti tako življenje. Bodite mirni in jasni in brez obtožb povejte kako vpliva to na vas in predvsem na vajin odnos in družino, ki je sedaj najpomembnejša. Verjamem tudi, da v primeru, da se stvari ne izboljšajo, ne boste želeli ostati tam in v najhujšem primeru je morda res bolje, da se s partnerjem pogovorite, da boste v primeru, da se stvari ne razrešijo, začasno preselili. Če se v dogovorjenem obdobju stvari ne bodo uredile pa se začasno preselite stran, dokler partner ne uredi stvari doma in jasno ne pove svojim staršem kako to vpliva na vaju. Kot vidim ima vaš partner težave s postavljanjem meja svoji mami, sprašujem pa se kje je tukaj oče, oz. tast? Morda bi se moral sin pogovoriti tudi z njim, saj gotovo ta situacija ni dobra za nikogar. Naj vaš partner jasno pove materi, da jo ima rad in da bo vedno njen sin in da bo vaš odnos samo boljši, če boste imeli ločeni gospodinjstvi. V ozadju takega ravnanja vaše tašče je gotovo kakšna bolečina, strah, da ga boste vi nadomestila, zato je morda najbolje, da se sin pogovori o tem z njo- da bo ona vedno ostala zanj edina in najboljša mama, vendar da mora biti zanj trenutno prva njegova nova družina.

Ta situacija, kot pri vas se velikokrat dogaja, ker se stari starši tako zelo bojijo “praznega gnezda” in ponovnega zbližanja s svojim partnerjem, s katerim sta lahko zelo odtujena, poleg tega se slabo počuti ob mladi snahi, saj se počuti nadomestljivo.

Upam, da boste lahko mirno razrešili situacijo in želim vam čimbolj umirjeno družinsko življenje in lahek prehod nazaj na delovno mesto.«

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE