Partnerski odnos po rojstvu otrokaVloga očeta in vloga mameVloga očeta v prvih letih otrokovega življenja

Vloga očeta v prvih letih otrokovega življenja

Pogled s perspektive odraslih je tak, da sta mama in oče enakovredna starša, a iz otroškega vidika ni tako. Otrok ima z mamo drugačen odnos kot z očetom in mama ima v otrokovem življenju drugačno vlogo kot oče. Mama je primarna skrbnica, saj ga nosi devet mesecev, ne oče, ne babica, ne dedek. Otrok ima z mamo, ki ga je nosila, v kateri se je razvijal in iz katere je izšel, drugačen odnos in razvojne procese kot z očetom.

Proces simbioze

Proces, skozi katerega gre otrok z materjo, je proces simbioze. Dokler se ta proces ne zaključi (če se zaključi), je otrok osredotočen na mamo, in mati je alfa in omega otrokovega sistema. Ko in če otrok zaključi ločitev od matere, sta se njegova nevrofiziologija in psiha v tem trenutku dovolj razvili, da postaja dovolj samostojen sistem za delovanje brez matere. V tem trenutku začenja ljubiti svojo mamo, do takrat jo je potreboval. Ko zaključi postopek ločitve od mame, običajno v obdobju dveh let in pol do treh let in pol, stopi v ospredje oče, mama pa si lahko odpočije.

Napredovanje v prisotnosti očeta

Z očetom začne razvijati poseben odnos in vstopi v razvojne procese, ki jih zmore le oče. Če ponazorimo, oče ga prime za roko in ga od mame popelje v svet. To razvojno fazo otrok potrebuje, da začne odraščati in ob očetovi podpori vstopati v samostojno interakcijo s svetom. Pogosto se opazi, da tega procesa starši niso opravili, zato so danes stari šestdeset let, sicer odrasli, a na ravni tega razvojnega procesa obstali v prvem, drugem letu. Intelektualno so se razvijali, ta del pa je ostal na ravni majhnega otroka. Posledično se ta navezanost na mater, prek mehanizma prenosa, prenese na partnerja. Dejansko s partnerjem pridejo v odnos odvisnosti. Tukaj ne gre za odrasli del v odrasli osebi, ampak za otroški del v odrasli osebi, ki še ni dokončal svojega razvojnega procesa – to je osnova problema v partnerskih odnosih.

Oče vzpostavi odnos z otrokom, ko je ta še v materi in ga razvija, ko se rodi. Kljub temu, da je mama alfa in omega otrokove osredotočenosti in razvoja, se pogosto zgodi, da je oče boljši sistem, v smislu vira regualcije oz. umirjanja, od mame, če je ta nemirna. Otrok bo šel proti tistemu sistemu, ki je bolj stabilen, kjer se bo počutil bolj varnega. Še vedno potrebuje svojo mamo, saj je v procesu simbiotske ločitve od mame, vendar pa mu oče služi kot dodaten vir regulacije.

Očetova vloga v prvi vrsti ni skrbeti za otroka, ampak skrbeti za mamo in uravnavati, pomirjati mamo. Posledično bo umirjen tudi otrok.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj