Vloga očeta v prvih dneh po porodu

1335

Glede odnosne dinamike nasploh je očetu lahko v pomoč, če bo sprejel dejstvo, da je otrok kot najšibkejši družinski člen s svojimi potrebami na prvem mestu.

Prve dni po porodu potrebujeta mama in dojenček posebno pozornost, podporo in nego. Partner lahko s svojo navzočnostjo, sočutjem in pripravljenostjo na pogovor olajša marsikatero težavo. Seveda bo partnerki tudi veliko pomenilo, če bo namesto nje postoril kakšno gospodinjsko opravilo.

Uglaševanje z otrokom

Važno je, da oče pristopi k otroku čimprej in s tem omogoči, da mu otrokov pogled, dotik in vonj zlezejo pod kožo. Evolucija je namreč poskrbela, da se aktivirajo podedovani programi navezovanja na obeh straneh, če je dovolj priložnosti za stik. Več kot ga bo imel v svojih rokah na tak način, da se bo otrok počutil varen, bolj kot bo našel ton glasu, na katerega se bo otrok odzival z odpiranjem, torej z znaki, da mu godi, bolj se bo njuna čustvena vez krepila.

Počnite vse, kar hrani otrokove čute, vendar pri tem stalno upoštevajte njegove odzive. Že takoj po rojstvu je dovolj razvit, da lahko zaupate njegovim neverbalnim sporočilom, ki pravijo »še« ali »dovolj«, »čimprej« ali »ne zdaj« itn. Če ste z otrokom uglašeni, so za njegova ušesa hrana vsi tisti zvoki in šumi, ki mu po eni strani vzbujajo radovednost, da se aktivira, in po drugi strani tisti, ki mu omogočajo, da se umirja in pogrezne v spanec. Enako velja tudi za vidne, kinestetične, vohalne in okušalne dražljaje. Otrokova čutila so kot tipalke, s katerimi se povezuje s tistimi, ki skrbijo zanj in ki jih v najnežnejšem obdobju nujno potrebuje za zadovoljevanje svojih telesnih potreb in koregulacijo čustvenega doživljanja.

Pogovor med partnerjema

Glede odnosne dinamike nasploh je očetu lahko v pomoč, če bo sprejel dejstvo, da je otrok kot najšibkejši družinski člen s svojimi potrebami na prvem mestu. Partnerka, še posebno če doji, je zaradi obilice materinskih hormonov nenadoma bolj prevzeta nad otrokom kot nad njim. Tudi v pogovorih bo zato težje prišel na vrsto s svojimi temami in je v primeru nuje bolje, da si zanje poišče razumevajoča ušesa drugje, npr. pri prijatelju ali celo svetovalcu oziroma psihoterapevtu, če čuti hujšo stisko.

Ljubeč odnos in komunikacija

Če je partnerka jezna, lahko partner to vidi tudi na pozitiven način, kot na izraz kvalitete njunega odnosa. Ne bi se namreč jezila, če se ob njem ne bi počutila dovolj varno, da je ne bo zavrnil ali jo celo še bolj silovito napadel nazaj in če ne bi upala, da jo bo slišal in da se lahko v njunem odnosu kaj spremeni na bolje. Če bo partnerju uspelo, da bo ohranil mirno kri, bo lažje našel pomirjujoče besede in druge izraze ljubečega sočutja preko dotikov, objemov idr.

Dobrodošli obiski

Obiski sorodnikov in prijateljev kažejo na pripravljenost in podporo bližnjih, da bodo otroku in družini stali ob strani. Bolj kot omejevanje obiskov je smiselno njihovo razporejanje, da se odvijejo skozi daljši čas, ne le neposredno po porodu, in v ritmu, ki ustreza otrokom in staršem. Prihod otroka se ne tiče le staršev, temveč je pomemben tudi za povezovanje otroka v širšo skupnost, v katero je vpeta družina.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav