DružinaVloga starih starševVloga dedkov in babic v življenju vnukov

Vloga dedkov in babic v življenju vnukov

Glavno vlogo v otrokovem življenju imate starši, poleg vas pa imajo pomembno vlogo tudi dedki in babice, saj je njihova pomoč marsikdaj nepogrešljiva. Z rojstvom otroka in vzgojo pa lahko med vami in vašimi starši pride tudi do neprijetnih konfliktov.

Življenje teče naprej

Stari starši so s tem, ko so postali dedki in babice, pridobili občutek, da življenje teče naprej. To jim je v pomoč, da sebe pričnejo doživljati kot umeščene v socialni tok življenja. S tem presežejo ostre zahteve in potrebe po individualizaciji in so pripravljeni predajati znanja, izkušnje in položaj naslednjim generacijam.

Več generacij
Več generacij

Odnos starši : stari starši

Kadar odnos do starih staršev do vas temelji na zaupanju, vam stari starši zlahka priznavajo starševske kompetence, sami pa prevzemajo vlogo dodatne podpore. V takšni atmosferi tudi zlahka sprejmete stare starše kot tiste, ki nudijo dodatno varstvo, konstantnost in bogastvo čustvene opore. Občutki navezanosti z doživljanjem varnosti se tako prenašajo iz generacije v generacijo. V primerih, ko v odnosih prevladujejo občutki negotovosti, nezaupanja, uporništva in odvisnosti, je povsem drugače. Stari starši, še posebno babice, se vpletajo v odnose in življenje mlade družine, ker ne zaupajo, se vsiljujejo z oskrbovanjem ali celo preganjanjem, skušajo dokazovati skrb s svojo rešiteljsko vlogo, v resnici pa so zaskrbljeni, ne skrbni. Babice hočejo biti boljše mame od mam (tudi zahtevajo, da jih vnuki kličejo »mama«, materi pa preostane le vloga male »mamce«). Velikokrat lahko pri tem nehote sodelujete tako, da zaradi lastne negotovosti, lagodnosti ali prezaposlenosti prepustite starševsko vlogo starim staršem. Otroci so v tej klimi razpeti med dva nasprotujoča si tabora in se priključijo eni ali drugi strani. Le stežka najdejo svojo tretjo, nevtralno pozicijo – vse do odraslosti.

Izziv starših staršev

Največji izziv za stare starše je v tem, da uživajo v izmenjavi z vnuki, kar pa lahko šele takrat, ko so sami zadovoljni s svojim življenjem, se znajo odreči svojemu egocentrizmu in vnuke doživljajo skozi njihove talente, zmožnosti in interese. V nasprotnem primeru se ujamejo v zanko, da le v vnukih vidijo smisel svojega življenja in jih tako naredijo odgovorne za svoj obstoj in razpoloženja.

Najboljši pokazatelj dobrega odnosa z vnuki je obojestranski užitek ob druženju. To je mogoče tudi zato, ker stari starši, ki vam zaupajo, lahko odložijo preveč prisotne idealizacije o tem, da morajo biti starši idealni, da otroku vse nudijo, da bo izjemen. Preprosto se z vami uglasijo v sozvočju pri kakršnem koli početju. Seveda pa ob tem spoštujejo meje in zahteve, ki jih postavljate in pred otrokom priznavajo vašo avtoriteto. 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj