Vitamin D za zdravje

3363

Sonce je pomemben vir življenja in vitalnosti. Med drugim z njegovo pomočjo v telesu nastaja vitamin D, katerega pomanjkanje vpliva na delovanje imunskega sistema, pojav novodobnih civilizacijskih bolezni, pri nosečnici pa lahko sproži prezgodnji porod.

Polona Malovrh Bajželj v videu pojasni, zakaj telo potrebuje vitamin D in kakšne posledice ima lahko njegovo pomanjkanje tudi pri nosečnici in plodu.

Sonce je pomemben vir življenja. Prinaša vitalnost, zato je v našem življenju nujno potrebno. S pomočjo sončne svetlobe nastaja vitamin D, ki smo ga včasih bolj povezovali s tvorbo kosti, ker vpliva na absorpcijo kalcija, vedeli smo, da nastaja v jetrih, ledvicah in koži. Danes prihajajo na dan novi podatki. Nastaja lahko v različnih celicah. Vemo, da je to neke vrste hormon in ne vitamin. Na dan prihajajo tudi nove informacije o njegovem pomanjkanju. Nekoč je veljalo, da je pomanjkanje vitamina D povezano z rahitisom, deformacijo kosti pri otrocih, mehčanjem kosti in posledičnimi zlomi pri starejših, danes pa ga povezujejo tudi z novodobnimi civilizacijskimi boleznimi, kot so rak, depresija, kronična utrujenost ter bolečine v mišicah in kosteh. V zimskem času pa najbolj občutimo slabše delovanje imunskega sistema.

Od novembra do aprila so njegove vrednosti nekoliko nižje. Če padejo pod mejo, je stanje lahko bolj kritično, sploh če gre za nosečnice. Pri nosečnicah je pomanjkanje vitamina D lahko povezano s prezgodnjim porodom. Razvijajoči plod potrebuje vitamin D za razvoj skeletnega sistema in preprečevanje kroničnih bolezni kasneje. Ko se otrok rodi, pa ga potrebuje za rast in razvoj ter močan imunski sistem.

Polona Malovrh Bajželj

Polona Malovrh Bajželj

http://andravita.si/

mag. farm., bioresonančna terapevtka

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav