Velikost oblekic za dojenčke ponavadi določata starost in teža

2704
Družina.
Družina.

Družba je narejena za ljudi povprečnih velikosti, kar velja tudi za dojenčke. Če vaš dojenček ni imel povprečne porodne teže, se tega zavedajte in dovolite odstopanja. Velikost oblekic za dojenčke ponavadi določata starost in teža (in včasih, manj uporabno, dolžina), vendar vas hitro lahko zavedejo.

Pajacek, ki je velikosti »od rosjtva do treh mesecev«, deluje zanesljivo dovolj velik za novorojenčka. Vendar to ne pomeni od 3,2 kg do 5,5 kg in ustrezna velikost za to starostno skupino. Izdelki za nego otrok in zdravila, ki jih lahko kupite brez recepta, imajo še vedno včasih napisana navodila glede na starost, in ne na težo, kar je lahko zelo zavajajoče.

Ne le, da manjši dojenček potrebuje manj zdravila kot večji, tudi kopel, namenjena za »stare tri mesece«, bo lahko uporabna za majhnega dojenčka šle čez nekaj tednov. Ko prebirate varnostna navodila za opremo, na primer avtomobilske sedeže za otroke, lahko premlevate podatke o starosti in teži, ker niste prepričani, da vaš otrok ustreza pričakovanjem proizvajalca, recimo, da je vaš dojenček večji in težji od povprečja, vam ni  jasno, ali ga prestavite iz enega položaja v drugega v sedežu pri določeni teži ali raje počakate, da doseže priporočeno starost; torej, ali je pomembna trdnost sedeža ali razvitost človekove hrbtenice.

Bolj ko vaš dojenček odstopa od povprečja, več morate razmišljati in spraševati. Predvsem pa se ne menite za različna ljudska rekla o pridobivanju teže, ki jih še vedno citirajo kot edino zveličavno resnico. Zanesljivo ne veljajo za vašega otroka. Na primer: »Dojenček mora v šestih mesecih podvojiti svojo porodno težo in jo v enem letu potrojiti.« Na primer zelo majhna deklica, ki je po teži med dvema odstotkoma dojenčkov, bo verjetno podvojila svojo težo v treh mesecih (bila bi skoraj sestradana, če bi potrebovali šest mesecev). Zelo velika deklica, bo potrebovala več kot leto, da bo potrojila svojo težo, sicer bi bila skrajno debela.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav