Veliko umivanje na previjalni mizi

0
901
Kopanje
Kopanje

Po tem ko razgrnemo kopalno brisačo in si pripravimo vse pripomočke za umivanje k previjalni mizi, začnemo otroka umivati. Najprej umijemo glavo. Nadaljujemo z vratom in rokami.

Pred kopanjem si vse potrebno pripravimo na doseg roke, da tega po nepotrebnem ne podaljšujemo zaradi iskanja negovalnih pripomočkov in perila. Pripravimo naslednje stvari:

  • Čiste plenice, čisto perilo, krpico za umivanje in brisačo.
  • Skledo s toplo vodo in milo za otroke.
  • Veliko kopalno brisačo, ki jo razprostremo na previjalno mizo. Spodnjo stran brisače preganemo navzgor in šele ko je dojenčkova ritka čista, brisačo razgrnemo.

Za umivanje na previjalni mizi, pri katerem dojenčka popolnoma slečemo, mora biti prostor dovolj ogret. Idealna temperatura je 23-24 C. Da ne ogrevamo celega prostora, lahko nad previjalno mizo namestimo infrapeč.

Zdaj lahko otroka začnemo umivati. Popolnoma ga slečemo. Najprej umijemo glavo. Nadaljujemo z vratom in rokami. Najprej z mokro krpico obrišemo oči od zunaj navznoter. Nadaljujemo s čelom, usti in nosom. Pri ušesih previdno očistimo uhelj, v sluhovod ne segamo. Potem umijemo zatilje in nazadnje celo glavo počasi obrišemo do suhega. Na dlani, ki jih dojenček nenehno vtika v usta, nanesemo nekaj otroškega mila, jih umijemo ter ostanke mila obrišemo z mokro krpico. Potem umijemo dojenčkov trebuh, ga narahlo obrnemo na bok in umijemo še hrbet. Zatem do suhega obrišemo zgornji del trupa. Naslednji korak je umivanje nog in stopal.

Nato sledi umivanje genitalij in ritke. Če je otrok opravil veliko potrebo, ga najprej previjemo in šele nato umivamo ostalo telo. Pomembno je, da si po končanem previjanju vedno umijemo roke. Ko otroka previjamo moramo paziti, da: vedno brišemo od spredaj nazaj; torej od genitalij proti ritki. To je še posebno pomembno pri deklicah, saj lahko sicer klice zaidejo v nožnico in povzročijo okužbo. Ko otroka obrišemo do suhega, ga povijemo v svežo plenico in oblečemo.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here