Veliko nevarnosti lahko odkrijemo

0
393
otrokoveigrace_2

Ko starši dajo otroku igračo, si seveda želijo, da bi se otok z njo lahko varno igral. Kot potrošniki pa velikokrat ne moremo takoj spoznati, ali je igrača tudi zares popolnoma neškodljiva. Veliko nevarnosti lahko odkrijemo tudi zelo preprosto:

Majhni delci: mlajši kot je otrok, bolj pomembna je velikost igrače. Ta mora biti dovolj velika, da je otrok ne more pogoltniti. Prav tako ne sme imeti nobenih elementov, ki bi jih lahko otrok pogoltnil.

Barva: pobarvane in lakirane igrače morajo biti odporne proti slini in ne smejo puščati barve, saj jo otrok velikokrat da v usta. Če vam barva ostane na rokah že, ko se je dotaknete, igrača ni primerna za otroke vseh starosti.

Ostri robovi: pred nakupom temeljito preverite vsako igračo. Igrača ne sme imeti ostrih robov ali vogalov.

Vonj: veliko plastičnih igrač vsebuje strupene snovi. Močan vonj je lahko znak teh onesnaževalcev, ki pogosto povzročajo raka, ali obstaja vsaj sum za to.

Higiena: plišaste igrače morajo biti pralne. To ni pomembno le po daljši uporabi, ampak mora biti igrača že pred prvo uporabo oprana v pralnem stroju.

Glasnost: veliko glasbenih in drugih igrač, ki proizvajajo zvok, je preglasnih. Zato lahko pri otrocih povzročijo izgubo sluha. Pred nakupom je takšno igračo treba preizkusiti. Če je glasna že za odrasla ušesa, je definitivno preglasna tudi za majhne otroke in dojenčke.

Certifikati: minimalno varnost dajejo znaki kot so TÜV pečat, certifikat kakovosti LGA, GS oznaka. Manj pomembna je oznaka CE. S tem znakom proizvajalec potrdi, da je izdelek v skladu z evropskimi direktivami.

otrokoveigrace_2

Vir: Babys

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here