Velika sprememba za novorojenčka

0
571
novorojenek_spi01

Na dogajanje ob rojstvu gledamo večinoma iz zornega kota matere. Ampak kaj pomeni naporna pot iz maternične votline na svetlo za otroka?

  • Po enakomerni toploti v materinem telesu doživi šok mraza. Zato je pomembno, da otroka takoj osušijo in ga, najbolje ovitega v rjuho, položijo materi na trebuh. Od tu dalje mora njegovo telo samostojno skrbeti za izravnavo temperature. Spočetka mu pri tem pomagajo blazinica iz rjavega maščevja okrog vratu, ramena, ledvice in aorta. To maščevje, ki ga otrok čez nekaj časa izgubi, je sposobno avtomatično razvijati toploto, če se otrok preveč ohladi.
  • Medtem ko je plodovnica v materinem telesu omogočala, da je dojenček skoraj plaval, nanj zdaj učinkuje težnostna sila. Zaradi te pomeni vsako gibanje – predvsem velike glave – nepopisen napor. Če leži na hrbtu, lahko kvečjemu obrne glavo na stran ter premika roke in noge. Svojega položaja ne more spremeniti.novorojenek_spi01
  • Koža, ki je prej prihajala v stik samo z mehko plodovnico, se mora zdaj soočiti s suhim stanjem, z dotiki, ki so za dojenčka grobi. Zato novorojenčku dobro dene dotik s kožo, preden ga prvič oblečemo se opravi nega že v porodni sobi. V nekaterih deželah otrokovo zaščitno oblogo – verniks odstranijo šele po nekaj dneh.
  • Šele ko se dojenček rodi, potrebuje kisik, zrak. Ob prehodu skozi porodni kanal iztisne plodno vodo iz dihalnih poti. Če je treba, zdravnik, ki je pri porodu navzoč, izsesa preostalo tekočino iz zgornjih dihalnih poti. Pri prvem vdihu se pljučni mehurčki napolnijo z zrakom, ki spodrine tekočino in sproži pljučni krvni obtok.
  • Zaradi spremenjenega pritiska po prvem vdihu se v krvnih obtočilih zaprejo 3 zaklopke, ena od njih tudi med obema srčnima prekatoma. Kri zdaj teče v žilah po drugih poteh kot pred rojstvom. V otroškem telesu nastane lastni krvni obtok, ki ni več odvisen od materinega. Do tega pride v nekaj minutah, torej ne kar takoj. Zato dandanes prerežejo popkovnico, šele ko preneha utripati. Zdi se, da to poveča količino krvi, ki jo dobi dojenček na poti v zunanji svet.
  • V materinem telesu otrok ne ve za lakoto. Šele, ko je prekinjena oskrba s krvjo, mora sam poskrbeti za dotok energije. V začetku pri tem pomaga sladkor iz plodovnice, ki ga še ima v želodcu. Toda po porodnih naporih potrebuje novorojenček pravo hrano, saj ima malo energetskih rezerv. Zato so prvi požirki nastajajočega mleka, ki ga od vas prejme po rojstvu, posebno pomembni.
  • Dojenček dobesedno zagleda svetlobo sveta. V materinem telesu je imel oči zaprte in skozi njegove veke je prodirala le temačnost. Ko pride na svet, odpre oči. zato naj ga ne obsije in slepi takojšnja svetloba, ampak naj se na svetlost privadi počasi.
  • Medtem, ko je v materinem telesu zvoke, tudi materin glas, dojemal pridušeno, zdaj vsak glas prosto prodira v njegovo uho. Matere to podzavestno vedo in se s svojim dojenčkom tiho pogovarjajo. Dobro je, če se tako obnašajo tudi drugi, ki so v prostoru.

V celoti gledano, doživi novorojenček torej velikansko spremembo. Vstop v ta svet mu lahko olajšamo.

Vir: Naš otrok

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here