Vegetarijanstvo med nosečnostjo – da ali ne?

0
1718
Vegeterjanstvo
Vegeterjanstvo

Obstajajo štiri vrste vegetarijanstva:

– Lakto-ovo vegetarijanstvo: jedo tudi mleko, jajca, mlečne izdelke in medene izdelke.

– Ovo-vegetarijanstvo: jedo tudi jajca in medene izdelke.

– Lakto-vegetarijanstvo jedo tudi mleko, mlečne izdelke in med.

– Veganstvo: prehrana je sestavljena izključno iz rastlinskih izdelkov. Živalski proizvodi so v celoti zavrnjeni, v skrajnih primerih celo med.

Vitamini in minerali so pomembni za razvoj otroka

V času nosečnosti je za razvoj otroka potrebnih več vitaminov, folne kisline, železa, cinka, joda, kalcija in beljakovin. To pomeni, da je treba v prehrano še v večji meri vključiti sveže sadje in zelenjavo, žitarice, polnozrnat kruh, riž, testenine, krompir, pa tudi mlečne izdelke in poskrbeti za ustrezen vnos tekočine. Z uravnoteženo in raznoliko prehrano, ki jo uživajo lakto-ovo-vegetarijanci in lakto-vegetarijanci načeloma med nosečnostjo ni problemov. Velik vpliv poleg prehrane pa ima še zdrav način življenja (gibanje, izogibanje stresu itd.)

Veganska prehrana med nosečnostjo ni priporočljiva

Stroga veganska prehrana z vidika zdravja ni priporočena brez omejitev. Če prehrana ni skrbno sestavljena, lahko povzroči pomanjkanje vitamina D3 in še posebej B12, kalcija in selena.

Pomanjkanje železa

Ni važno kako se prehranjujete – pri nosečnicah je na začetku nosečnosti potrebna preiskava, s katero se ugotovi, ali vam manjka železa. Ženske na splošno – ne glede na nosečnost ali porabo mesa – pogosto trpijo zaradi slabokrvnosti. Po potrebi lahko zdravnik predpiše dopolnilo železa v času nosečnosti.

Vir: Lifeportal

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj