Vedenje, s katerim dojenček poskuša priklicati starše, je nagonsko

0
973
Otrok.
Otrok.

Vedenje, s katerim dojenček poskuša priklicati starše, je nagonsko – ko zajoče, ga boste dvignili iz posteljice; ko gruli, boste vi zagrulili nazaj. Med vami in vašim otrokom se bo ustvarila večja navezanost, če boste dovzetni za otrokovo čustveno stanje in če ga boste poskušali primerno zaposliti glede na stopnjo razvoja.

Da boste lahko ocenili njegovo občutljivost, boste morali biti zelo dobro seznanjeni s tem, kdaj je dovolj pripravljen na sodelovanje z vami; ker so med otroki velike razlike, bo njihova občutljivost na različnih nivojih med dvema skrajnostma – aktivnostjo in pasivnostjo. Aktiven otrok intenzivno izraža čustva. Zelo močno in pogosto izžareva družabne znake, kot so očesni stik, smejanje, vokalizira in sega po nečem. Pasiven otrok bo kazal malo znakov, ki bi odražali dogajanje v njem. Večina otrok je nekje vmes. Večina majhnih dojenčkov bo bolj odzivnih, kadar bodo budni. To pa ne pomeni, da se bodo budni vedno odzivali na vaše spodbude.

Ni priporočljivo otroka nenehno spodbujati, saj se tako ne bo naučil igranja s samim sabo, hkrati pa lahko zaradi tega postane siten in vas ne bo več poslušal. Vaš otrok bo morda pripravljen na srečanje, kadar bo v posteljici mirno in tiho ležal. Ko pa se mu boste približali, bo pričel razburjeno migati z nogicami in rokicami. Hitro se boste naučili, kaj je tisto, kar ga lahko spodbuja v vsakem trenutku. Na primer, ugotovili boste, da otroka ni potrebno zabavati z igračko med hranjenjem, saj se je popolnoma osredotočil na hrano. Ko bo večji, pa ga bo morda potrebno zamotiti med hranjenjem ravno z igračko. Lahko boste ugotovili tudi, da je dopoldne odzivnejši kot pozno zvečer.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj