Večplodna nosečnost

0
3194
Dvojcka.
Dvojcka.

Nosečnice, ki pričakujejo dva ali več otrok, so velikokrat prestrašene zaradi vseh informacij o tem, kaj lahko gre narobe pri njihovi nosečnosti. Večplodna nosečnost ni razlog za paniko, je pa potrebne nekoliko več pozornosti, da se zaključi uspešno – s porodom.

Nosečnice, ki pričakujejo dva ali več otrok, so velikokrat prestrašene zaradi vseh informacij o tem, kaj lahko gre narobe pri njihovi nosečnosti. Večplodna nosečnost ni razlog za paniko, je pa potrebne nekoliko več pozornosti, da se zaključi uspešno – s porodom.

Posebnosti večplodne nosečnosti

Pri večplodni nosečnosti lahko pride do več večjih problemov – možnost prezgodnjega poroda, zastoj v rasti, skrajšanje materničnega vratu in t. i. sindrom twin to twin transfusion (TTTS). Dr. Renata Završnik Mihič, specialistka ginekologije in porodništva, razlaga, da redke večplodne nosečnosti pridejo do predvidenega datuma poroda, po navadi se rojevajo od okrog tridesetega do dvaintridesetega tedna. »Poseben problem je sindrom, imenovan twin to twin transfusion, kjer gre za posebno stanje žil v posteljici. Zaradi oskrbe s krvjo in kisikom eden izmed dvojčkov napreduje in je večji, drugi dvojček pa je vzporedno s tem manjši,« opozori dr. Završnik Mihičeva in dodaja, da so pri takšnem stanju žil v posteljici pri spremljanju nosečnosti z dvojčki še posebej pozorni.

Pri kakršnih kolih ugotovljenih nepravilnostih ginekologi na primarnem nivoju napotijo nosečnico v najbližjo specialistično ambulanto, kjer nosečnost spremljajo z več preiskavami in pogosteje.

 

Posebnosti pri porodu

Pri dvojčkih je zaželeno, da se rodijo vaginalno, a morajo biti za to izpolnjeni določeni pogoji. »Vsaj vodilni plod mora biti v glavični vstavi, to pomeni, da gre pri porodu z glavico naprej, prav tako je to zaželeno tudi pri drugem dvodvojckijčku,« pove dr. Završnik Mihičeva in opozori na pomen psihofizičnega stanja nosečnice: »Velikokrat nosečnice skušamo tudi psihično motivirati, da bi rodile naravno. Vendar pri pregledih in spremljanju nosečnosti opažamo, da so včasih kar prestrašene, ker dobijo veliko informacij, da vaginalni porodi niso najbolj varni posebej, če gre za dvojčke.« Na drugi strani pa so nosečnice, pri katerih ne gre za prvo nosečnost, zelo motivirane, da bi rodile vaginalno in pri takšnih tudi po navadi porod poteka vaginalno. Dr. Završnik Mihičeva še doda, da pri kakršnikoli posebnostih ali sumu na prezgodnji porod nosečnost dokončajo s carskim rezom. Trojčke ali več otrok porajajo izključno s carskim rezom.

 Razlike med otroci

»Če so otroci rojeni blizu termina ali so porodi celo sproženi, pričakujemo, da velikih razlik v teži ne bo. To pomeni, da sta oba otroka težka okrog dveh kilogramov in pol, dveh kilogramov in osemsto gramov, pri nekaterih celo oba dvojčka tehtata čez tri kilograme,« razlaga dr. Završnik Mihičeva. Dodaja, da so razlike med otroki v veliki meri odvisne od poteka same nosečnosti. Če je ta potekala brez večjih posebnosti in sta otroka rojena blizu roka, potem so večja odstopanja redka.

Renata Završnik Mihič

http://www.ezdravnik.si/zavrsnik-mihic

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj