Večina otrok se dudi odpove do konca tretjega leta starosti

0
534
IMG_0239

Nekaterim dojenčkom lahko ponudite dudo, pa jo bodo vedno izpljunili iz ust. Spet drugi otroci pa se brez sesanja dude ne morejo potolažiti. Otrokom, ki imajo zelo izrazit sesalni instinkt, duda pomaga premostiti čas med dvema obrokoma. Ampak ali duda ne škodi zobem? In na kateri točki bi se otrok moral odvaditi dude?

IMG_0239

V prvih treh do štirih letih otrokovega življenja po mnenju strokovnjakov ni noč narobe, če ima otrok dudo. Če se že takrat razvije kakšna čeljustna deformacija, obstaja velika možnost, da to sčasoma tudi izgine. Sesanje palca je pogosto slabše, saj se lahko nadaljuje tja do vstopa v osnovno šolo. Večina otrok se dudi odpove do konca tretjega leta starosti.

Nekateri ortodonti zdaj priporočajo uporabo dude v prvih treh mesecih življenja, da bi se izognili navadi sesanja palca, preden se začne. Vendar pa duda ne sme biti v ustih nenehno, in sicer ne več kot 6 ur neprekinjeno. Ko vaš otrok začne govoriti, je pomembno, da ne govori z dudo v ustih! V nasprotnem primeru se bo otrok morda naučil napačne tehnike govorjenja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here