Vaše telo v pozni nosečnosti

0
1460
Aktivna nosečnost
Aktivna nosečnost

V pozni nosečnosti je trebuh vse večji in vse več se pojavlja zgaga, prebavne težave in bolečine v hrbtu.

V zadnjih tednih nosečnosti se boste zelo težko udobno namestili, saj bo vaš otrok zavzemal vedno več prostora, imeli pa boste tudi dodatne manjše težave.

Slaba prebava je v pozni nosečnosti najpogostejša težava. Vaši hormoni povzročijo ohlapnost mišice zapiralke med želodcem in požiralnikom, rastoči otrok pa pritiska na vaš trebuh in s tem povzroča vračanje (refluks) zraka in želodčnih sokov v požiralnik. Temu se lahko izognete z več manjšimi obroki, da ne uživate hrane pred spanjem in z dodatnim vzglavnikom med spanjem. Ti ukrepi preprečujejo dvigovanje želodčne vsebine. Zdravila za zmanjševanje želodčne kisline – antacidi, ki vsebujejo kalcijev karbonat, niso vedno učinkoviti, včasih celo povečujejo želodčno kislino.

Raztezanje trebušne stene lahko povzroči pekoč občutek. Včasih tem bolečinam pravimo tudi vroče točke. Bolečine so popolnoma površinske. Če občutite bolečine globoko v trebuhu, morate o tem obvestiti svojega zdravnika. Tesna ali težka oblačila lahko vzdražijo vroče točke, zato oprijeta oblačila zamenjajte z ohlapnimi oblekami. Za lajšanje bolečine si dajte na trebuh vrečko ledu.

Proti bolečinam v hrbtu pomaga občasno nošenje posebnega trebušnega pasu za nosečnice. Ta je posebej primeren za nosečnice z ohlapnimi trebušnimi mišicami zaradi številnih ali zaporednih nosečnosti v kratkem času.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here