Zakaj varnostni pas in zakaj otrok potrebuje varnostni sedež

0
1662
Varnostni pas
Varnostni pas

Nosečnice pas pravilno namestijo tako, da spodnji del varnostnega pasu poteka pod trebuhom, gornji pa nad trebuhom in prek ramen.

Verjetno bi nas veliko zatrjevalo, da se bomo pri hitrosti 50 kilometrov na uro z lahkoto zadržali na sedežu ali na volanu, tudi če nismo pripeti. To, prevedeno v vprašanje, pomeni, kdo si upa skočiti 12 metrov v globino? Verjetno nihče. Enako je z otrokom – verjetno se ga nihče ne bi upal loviti, če bi otrok padal z višine 12 metrov.

Rešitev je preprosta. Raje si pripnimo varnostni pas, otroka pa že od prve vožnje iz porodnišnice navadimo na to, da je v avtu njegovo edino pravo in varno mesto v ustreznem varnostnem avtosedežu. Nazadnje še en zelo uporaben nasvet: otroka vedno vozite pripetega v sedežu, tudi pri najkrajših vožnjah se prepričajte, da ste v avtu vsi pripeti z varnostnimi pasovi. Če bomo starši dosledno zahtevali, da je otrok nameščen v sedežu ter se tudi sami pripeli z varnostnim pasom (ne glede na katerem sedežu v avtomobilu sedimo) bo otrok brez večjih problemov in upiranja sprejel takšna pričakovanja, saj velja Red je vedno pas pripet! Bodite tudi sami zgled, saj gre za varnost vas samih in vaših najdražjih!

Zakon o pravilih cestnega prometa v 88. členu določa, da morajo biti otroci do višine 150 cm ustrezno zavarovani v homologiranem otroškem varnostnem sedežu, primernem otrokovi teži in višini.

Nosečnica

Tudi bodoče mamice naj med nosečnostjo uporabljajo varnostni pas, saj ne bo škodil še nerojenemu otroku, hkrati pa bo zaščitil bodočo mamico pred hujšimi poškodbami. Pomembno je, da si nosečnice pas pravilno namestijo tako, da spodnji del varnostnega pasu poteka pod trebuhom, gornji pa nad trebuhom in prek ramen. Ob morebitni nesreči pas ne bo poškodoval nerojenega otroka, pač pa bo zadržal telo nosečnice, da ne bo udarilo ob volanski obroč ali armaturno ploščo.

Več si lahko preberete v naših knjižicah:
• Red je vedno pas pripet
• ali na naših internetnih straneh www.avp-rs.si.

Sodelujoči strokovnjaki:

Bojan Oblak

https://www.avp-rs.si/

Javna agencija RS za varnost prometa – SPV

dr. Mateja Markl

https://www.avp-rs.si/

univ. dipl. psih., Javna agencija RS za varnost prometa - SPV

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here