Varnost bodoče mamice in otroka v prometu

2239
Varnostni pas
Varnostni pas

Nosečnice pas pravilno namestijo tako, da spodnji del varnostnega pasu poteka pod trebuhom, gornji pa nad trebuhom in prek ramen.

Varnostni pas v nosečnosti

Nosečnice morajo biti med vožnjo prav tako pripete z varnostnim pasom, ki v primeru trka zadrži in zaščiti tako nosečnico kot še nerojenega otroka. Bodoče mamice med nosečnostjo uporabljajo varnostni pas tako, da spodnji del varnostnega pasu poteka pod trebuhom, gornji pa nad trebuhom in prek ramen. Pas se mora tesno prilegati telesu, zato slecite debela vrhnja oblačila pozimi. Ob morebitni nesreči pas ne bo poškodoval nerojenega otroka, pač pa bo zadržal telo nosečnice, da ne bo udarilo ob volanski obroč ali armaturno ploščo. V primeru nesreče, v vsakem primeru, tudi če ne čutite bolečin, opravite nujen pregled v najbližji bolnišnici. Vožnja v avtomobilu med nosečnostjo naj bo udobna; sedež pomaknite čim bolj nazaj, podprite si ledveni del hrbtenice, na daljši vožnji se večkrat ustavite (izstopite in se pretegnite in sprehodite) in popijte vodo. V tretjem trimesečju raje ne vozite sami in tudi ne, če imate popadke.

Varna vožnja otrok v avtosedežu

Zakon določa, da za varno vožnjo otrok uporabite avtosedež dokler ne dosežejo višine 150 cm. Sedež mora ustrezati velikosti in teži otroka. Pri nakupu upoštevajte otrokovo starost, velikost in težo. Novejši evropski predpis R129 I-size predvideva razvrstitev otroških sedežev v skupine po višini otroka, toda tudi predhodni predpis ECE 44/04 homologacijski standard ostaja še nekaj let veljaven.

Po novem bodo skupine sedežev oblikovane glede na višino otroka. Stari predpis pa zahteva, da v avtosedežu skupine 0 vozite otroka do teže 10 kilogramov, kar približno ustreza starosti šestih do devetih mesecev. Nato so še skupina 0+ (do 13 kg oziroma 12-15 mesecev), skupina 1 (9-18 kg oziroma od devetih mesecev do štirih let), skupina 2 (15-25 kg oziroma od štirih do šestih let) in skupina 3 (22-36 kg oziroma od šestih do enajstih let ali še dlje). Nov predpis predvideva otroške sedeže, ki jih je potrebno voziti nasprotni smeri vožnje do otrokovega 15. meseca starosti, nujna pa dokler uporabljate sedeže kategorije 0+. Ob tem pazite, da izklopite zračne vreče, kar je zakonsko predpisano. Prav tako so otroški sedeži po novem predpisu konstruirani samo do velikosti otroka 105 cm.

Ko otrok doseže višino 125 cm lahko uporabljate tudi jahače, otrok je pripet z vgrajenim varnostnim pasom, priporočajo pa se vsekakor samo jahači z naslonjalom za glavo in hrbet. Varnostni pasovi morajo biti dobro zapeti, da otroka ob morebitnem trku zadrži čimbolj v sedežu. Pas za pripenjanje otroka naj poteka čez ramena, da se prepreči zlom ključnice. Med vožnjo otroka ne oblačite v debela oblačila, da bo varnostni pas med vožnjo primerno napet.

Izberite kvaliteten avtosedež

Priporočljivo je, da je omogočeno ISOFIX način pritrjevanja, ki omogoča stabilno nameščanje sedeža na pritrdišče, manj napak pri nameščanju in ima nogo za oporno točko. Dodatno naj bo pritrjen v vzglavnem delu s T pasom, da ne zaniha. Certifikati ECE R44/04 oz. R129-I size zagotavlja, da je sedež narejen iz ustreznih materialov, da je prestal teste varnosti v pooblaščenem laboratoriju in da omogoča ISOFIX pritrditev. Izdelovalci od leta 2017 upoštevajo standard R129. Ob nakupu bodite pozorni, da je sedež označen z oznako i-Size. Najbolje je, da kupite nov sedež, ki ima na testih dobre rezultate glede na varnost. Tako boste zagotovo vedeli, da ni bil udeležen v prejšnjih trkih in je primeren otrokovi teži. Če pa že kupujete rabljen sedež, ga kupite od dobro preverjenih virov in naj bo mlajši od 5 let, saj z leti plastika preperi.

Več si lahko preberete na internetnih straneh www.avp-rs.si.

Bojan Oblak

https://www.avp-rs.si/

Javna agencija RS za varnost prometa – SPV

dr. Mateja Markl

https://www.avp-rs.si/

univ. dipl. psih., Javna agencija RS za varnost prometa - SPV

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav