Varno spanje otrok v postelji staršev

0
835

Za nekatere starše je to idealna spalna ureditev, spet drugi pa ne morejo spati, če je med njimi otrok, saj se bojijo, da bi mu med spanjem kaj naredili. Če ste se odločili za takšno spanje, upoštevajte naslednje varnostne ukrepe, saj mora biti varno spanje otrok in tudi vas.

1.     Medsebojni dogovor: Če običajno v postelji spite v dvoje, se morate o spanju otroka z vama dogovoriti z vašim partnerjem. Spanje bo sproščujoče le, če se bodo s tem strinjali vsi družinski člani.

2.     Velika postelja: Če je postelja premajhna postelja, bo spanje za vse neprijetno. Če imate prostor, premislite o posteljici, ki se lahko priključi vaši, seveda pa je takšna posteljica primerna le za dojenčke

3.    Preverite žimnico: Žimnica se mora prilegati postelji. Veliko blazin in odej je nepotrebnih.spanje_kapica

4.     Uporabite lahke odeje: Če je vaš otrok mlajši od 12 mesecev, uporabljajte le toliko odej, kot jih v resnici potrebujete. Kakorkoli že, raje izberite lahke odeje, saj se tako zmanjša tveganje za pregrevanja ali zadušitev (to se največkrat zgodi v prvih treh mesecih življenja). Nevarna je tudi zagozditev med blazine ali mehke igrače.

5.     Z dojenčkom nikoli ne spite na kavču in na vodni postelji: Otrok lahko zdrsne med blazine ali pa se ujame med vas in naslonjalo. Vodne postelje so premehke in imajo običajno prevelik razkorak med žimnico in okvirjem.

6.     Otroka za spanje ne oblecite preveč toplo: Dojenčkova pižama naj bo lahka in iz materiala, ki diha.

7.     Dojenček in malček si lahko delita posteljo le, dokler ste zraven vi: Nikoli jih ne pustite brez nadzora.

8.     Imate motnje spanja? Raje spite sami: Motnje spanja, kot je apneja, so lahko odgovorne za to, da spite tako globoko, da se ne boste zbudili, tudi, če se uležete na otroka.

9.     Če kadite, ne spite z dojenčkom: Starši kadilci ne bi smeli spati z otrokom. Nihče ne ve točno zakaj, vendar bi naj pri tem obstajalo povečano tveganje za nenadno smrt dojenčka.

10.   Brez alkohola ali drog: Droge in alkohol vplivajo na vaše dojemanje. S tem se lahko zgodi, da boste popolnoma pozabili, da niste sami v postelji.

11.   Ostanite prilagodljivi: Je skupinsko spanje za vse v redu? Verjetno ne vedno. Ni čudežnega recepta za vas in vašega otroka. Nekateri radi spijo s svojimi otroci, drugi pa potrebujejo mir in prostor. Nekateri otroci ponoči potrebujejo fizično bližino, drugi pač ne.

Vir: BabyCenter

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here