Varna uporaba trampolina

Večina poškodb na trampolinu se zgodi doma. Mag. Darija Šćepanović, MSc, PT, Ginekološka klinika UKC Ljubljana in prim. mag. Mateja Rok Simon, dr.med., spec. javnega zdravja, smo povprašali o uporabi trampoline med otroki in mladimi ženskami pred nosečnostjo in po porodu.

Po besedah mag. Darije Šćepanović, MSc, PT, iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana so raziskave opravljene na vrhunskih športnicah, ki trenirajo trampolin, pokazale: »Ugotovljen je bil visok odstotek urinske inkontinence oz. nehotenega uhajanja urina. Le ta se giblje od 67 odstotkov do celo 80 odstotkov. Poudariti je potrebno, da so to bila mlada dekleta, ki še niso rodila. Pri ženskah, ki so se rekreativno ukvarjale z vadbo na trampolinu pa jih je 50 odstotkov poročalo o nehotenem uhajanju urina. Zaključili so, da so ta dekleta imela zaradi vadbe na trampolinu večje tveganje za nastanek nehotenega uhajanja urina, vetrov in spolnih motenj,« in dodaja: »Trampolin ni nov pripomoček, le ta že leta »krasi« vrtove hiš … in nič hudega ni, če deklica na njem nekajkrat poskoči. Problematična je intenzivna vadba na trampolinu, ki se v zadnjem času pojavlja v skoraj vseh fitnes centrih in se jo oglašuje kot primerno za ženske po porodu, za ženske, ki imajo urinsko inkontinenco, kar vsekakor ni primerno.«

Mag. Darija Šćepanović, MSc, PT, Ginekološka klinika UKC Ljubljana  pojasnjuje, da vadba na trampolinu povzroča čezmerne obremenitve mišic medeničnega dna in ostalih struktur v mali medenici, ki se sčasoma zaradi kronično povečanega pritiska v trebušni votlini lahko tudi poškodujejo. Posledica je lahko tudi urinska inkontinenca. Prim. mag. Mateja Rok Simon, dr.med., spec. javnega zdravja, izpostavlja poškodbe, ki se zgodijo zaradi uporabe trampolina. »Večinoma so to zvini, izpahi, udarnine in druge poškodbe mehkih tkiv, pri mlajših otrocih pa so pogosti tudi zlomi, npr. zlom goleni, nadlakti in podlakti, ter poškodbe glave in vratu. Najbolj nas skrbijo poškodbe glave in vratu, ki imajo lahko za posledico trajne nevrološke poškodbe. Nastanejo predvsem pri padcih s trampolina in pri zahtevnejših skokih (premeti, prevali v zraku). Otroci, mlajši od 6 let, še niso dovolj telesno razviti, da bi ustrezno obvladovali svoje skakanje, zato se zanje uporabo trampolina odsvetuje.«

Na kaj morate biti pozorni pri uporabi trampolina

trampolin1

Prim. mag. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja, svetuje:

  • Trampolin mora ustrezati veljavnim evropskim varnostnim standardom, kar preverite na nalepki na sedežu. Pri uporabi trampolina dosledno upoštevajte priložena navodila proizvajalca za uporabo.
  • Izberite trampolin z zaščitno mrežo, ki preprečuje udarce ob vzmeti in ogrodje ter padce s trampolina, in z zaščitno blazinasto obrobo v drugi barvi, ki prekrije vzmeti, odprtine ob robu ogrodja in ogrodje trampolina.
  • Trampolin namestite na ravno, mehko podlago, ki ne sme biti stlačena in dobro absorbira energijo (npr. iz lesenih sekancev, drobljenega lubja ali peska). Pri tem pazite, da v bližini trampolina ni vrtne ograje ali pohištva, dreves, betonskih robnikov.
  • Trampolin naj bo postavljen zunaj dosega otrok tako, da otroci ne morejo uporabljati trampolina brez naše vednosti in nadzora. Če ima trampolin lestev, jo vsakič po uporabi pospravite zunaj dosega otrok.
  • Trampolin uporabljajte samo, če so vzmeti, odprtine ob robu ogrodja in ogrodje prekriti z zaščitno blazinasto obrobo. Pred uporabo preverite tudi, ali so noge trampolina dobro pričvrščene v tla.
  • Večina poškodb otrok se zgodi, ko je na trampolinu več oseb, pri čemer imajo najmanjši otroci kar 5- krat večje tveganje za poškodbe, kot so zlomi okončin in izpahi, kot njihovi težji vrstniki. Zato ne dovolite, da bi trampolin uporabljalo več oseb hkrati.
  • Otroku ne dovolite, da bi na trampolinu izvajal zahtevne skoke, kot so premeti ali prevali v zraku, ker lahko pristane na glavo in si pri tem zlomi vrat ali hrbtenico, kar lahko povzroči poškodbo hrbtenjače in paralizo.
  • Otroke na trampolinu je treba ves čas nadzorovati. Vendar samo prisotnost staršev ni dovolj, saj se polovica poškodb zgodi v prisotnosti staršev. Starši morate poznati zgoraj našteta varnostna pravila in jih ves čas aktivno uveljavljati.

Za konec mag. Darija Šćepanović, MSc, PT, Ginekološka klinika UKC Ljubljana svetuje: »Dokler ne bodo na voljo raziskave, ki bodo dokazale možne pozitivne koristi vabe na trampolinu na medenično dno pri ženskah, dekletih (in deklicah), ki se zgolj rekreativno ukvarjajo z vadbo na trampolinu, vadbo na trampolinu tem skupinam odsvetujemo, saj imamo dokaze, da pri vrhunskih in rekreativnih športnicah ta vadba škodljivo vpliva na strukture medeničnega dna. Ta vadba je zato škodljiva za ženske po porodu in za vse tiste, ki že imajo težave z medeničnim dnom, ki se kažejo kot urinska inkontinenca, zdrs medeničnih organov, uhajanje vetrov …«

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj