Mala šola nege dojenčkaNega dojenčkaVarna uporaba eteričnih olj

Varna uporaba eteričnih olj

Nina Medved v videu pojasni, kako se izogniti alergijski reakciji pri uporabi eteričnih olj in opozori, katere skupine oseb naj bodo pri njihovi uporabi še posebej previdne.

Eterična olja so naravna, vendar to še ne pomeni, da so povsem varna. Lahko dražijo kožo in sprožijo alergijske reakcije. Izognete se jim tako, da eterična olja vedno redčite v predpisani koncentraciji. Naredite varnostni test, kar pomeni, da na nadlahet kapnete eno kapljico eteričnega olja, ki  ste ga prej razredčili v baznem olju. Počakajte 24 ur in poglejte, če se je razvila reakcija. Tretja stvar pa je, da eteričnega olja ne uporabljate predolgo. Če eterična olja uporabljate daljše obdobje, se lahko razvije preobčutljivost oziroma kontaktni dermatitis. Mešanico eteričnih olj v masažnem olju menjajte na približno tri tedne.

Če uporabljate eterična olja za ljudi z občutljivo kožo, še posebej za tiste z atopičnim dermatitisom, morate biti še posebej pozorni. Prav tako morate biti pozorni na uporabo eteričnih olj pri epileptikih, saj določena eterična olja, kot je žajbelj, lahko sprožijo epileptični napad. Pozorni bodite tudi na uporabo eteričnih olj pri ljudeh z visokim ali nizkim krvnim tlakom. Znano je, da eterično olje rožmarina dviguje krvni tlak, eterično olje ylang ylanga pa ga znižuje.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj