Vaginalni porod za večino večplodnih nosečnosti

0
582
Večplodna nosečnost

Čeprav nekateri zdravniki svetujejo načrtovani carski rez pri vsaki večplodni nosečnosti, pa danes znanstveni izsledki te prakse ne podpirajo.

Število večplodnih nosečnosti – pri katerih ženska nosi dvojčka, trojčke ali več otročkov – se povečuje zaradi novih oblik zdravljenja težav s plodnostjo, kot je oploditev zunaj maternice, postopek, pri katerem namenoma oplodijo več kot eno jajčece, da bi povečali možnost za nosečnost.

Večplodne nosečnosti prinašajo določeno povečano tveganje za anemijo, povišan krvni tlak, preeklampsijo in »prezgodnji« porod (kar pomeni, da se porod začne prezgodaj, več kot dva tedna pred predvidenim datumom). Zaradi teh tveganj je priporočljivo skrbnejše spremljanje večplodne nosečnosti s pogostejšimi posveti. Če za nosečnico skrbi babica, je pomembno tesno sodelovanje med njo in zdravnikom. Zaradi povečane možnosti, da bi se porod začel prezgodaj, so leta svetovali strog počitek. Vendar pa skrben pregled znanstvenih izsledkov tega ukrepa ne podpira.

Čeprav nekateri zdravniki svetujejo načrtovani carski rez pri vsaki večplodni nosečnosti, pa danes znanstveni izsledki te prakse ne podpirajo. Tako na primer ni dokaza, da bi vnaprejšnje načrtovanje carskega reza pri večplodni nosečnosti zmanjšalo možnost otrokove smrti. Ker carski rezi prinašajo pomembno tveganje za žensko in otroka, je vaginalni porod za večino večplodnih nosečnosti še vedno najboljša izbira.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here