Dvoletnik poje manj kot v prvem letu

4702
Prehrana dvoletnika
Prehrana dvoletnika

V drugem letu otrok raste počasneje kot v prvem, zato je prehrana dvoletnika naenkrat manj obsežna. Še vedno pa je pomembno, da je predvsem zdrava.

Koliko naj bi dnevno pojedel otrok star od 1 do 2 let? V prvem letu je vaš otrok zelo hitro zrasel, njegov višina se je skoraj podvojila, njegova telesna teža pa je sedaj približno trikrat višja kot ob rojstvu. V prvem letu življenja otrok raste najhitreje. Zato je prehrana dvoletnika sestavljena iz manj kalorij. Otrok mora dnevno pojesti dovolj zelenjave, sadja, ogljikovih hidratov, maščob (mlečni izdelki), beljakovin in prejeti dovolj železa (rdeče meso, zelena listnata zelenjava, fižol) in kalcija (1 kozarec mleka na dan).

Otroku dnevno ponudite sadje in en obrok zelenjave. Prav tako se prepričajte, da vaš otrok dobi 3-4 obroke dnevno, ki so bogati z ogljikovimi hidrati (kruh, riž, testenine, krompir). Otrok naj pije vodo, čaj in mleko. Poskrbite, da vaš otrok ne pije prepogosto sladkih pijač in ne je preveč sladkarij. Dvoletnika vključite v pripravo obrokov, lahko mu pokažete zelenjavo in sadje, ter ga na tak način zraven učite še besed, barv, oblik. Ponudite jim zdravo malico, ki naj vsebuje zelenjavo ali sadje, ki so dobri za grizljanje – korenček, jabolka, lubenica, nektarine itd.

Če vas skrbi, da vaš otrok ne je dovolj, ne pozabite, da ima vaš otrok včasih večji in včasih manjši apetit. V večini primerov otrok poje dovolj. Če vas še vedno skrbi, se lahko obrnete na pediatra.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav