Uživanje alkohola v nosečnosti

1
502

Zmotno je prepričanje, da pijače, ki vsebujejo malo alkohola ne vplivajo na plod. Fentalni alkoholni sindrom je trajna motnja pri otroku, s tem v mislih naj se nosečnica izogiba pitju in obvaruje otroka ko je še v maternici.

Z mag. Barbaro Lovrečič, dr. med. specialistka javnega zdravja in specialistka socialne medicine Nacionalni inštitut za javno zdravje smo se podgovarjali o posledicah uživanja alkohola v nosečnosti na plod in o fetalnem alkoholnem sindromu. Povprašali smo tudi ali lahko škoduje nekaj kozarčkov alkoholne pijače, čeprav še nismo vedeli, da smo noseči. Preprečite zaplete med nosečnostjo, porodom in skrbite na zdravje in mormalen razvoj svojega otroka od vsega začetka njegovega obstoja in se izogibajte pitju alkoholnih pijač. Oglejte si video.

Uživanje alkohola v nosečnosti

Lahko pride do spontanega splava, do prirojenih anomalij, prezgodnjega poroda. Zmotno je prepričanje, da pijače, ki vsebujejo malo alkohola ne vplivajo na plod, vendar tudi te vplivajo. Fentalni alkoholni sindrom je trajna motnja, kjer je prizadet obraz s specifični obraznimi značilnostmi in anomalijami, obseg glave je manjši, manjša je očesna odprtina, nos je manjši in tudi nosni koren, tanjša zgornja ustnice, neprepoznavna je brazda med nosom in zgornjo ustnico in kožne gube v očesnih kotičkih. Manjši možgani se odražajo kot duševna manjša razvitost otroka, hiperaktivnost, impulzivnost, motnje spomina in branja, motnje učenje, zato pogosto te osebe potrebujejo osebno asistenco za celo življenje. Prisotne so tudi kakšne druge anomalije, kot so motnje srca, jetrne, ledvične in kostne okvare, imajo tipično izraščajoče prste na rokah in nogah, imajo težave z sluhom in vidom, imajo manjšo hrbtenico ter problem s prehranjevanjem in s spanjem. Do alkoholnega sindroma pride, ker je mati med nosečnostjo uživala prevelike količine alkohola. Te anomalije so neozdravljive in doživljenjske in potrebna je vseživljenjska zdravstvena oskrba.

Po raziskavi naj bi ljudje s fentalnim sindromom imeli med 12. In 51. Letom starosti naslednje okvare in probleme : 95% jih ima psihične problem, 60% jih ima težave v šoli, 60% jih ima težave z zakoni, 55% jih pristane v zaporih ali pa v centrih za zdravljenje odvisnosti ali v centrih duševno obolelih. 52% jih bo imelo neprimerno spolno vedenje.

Nosečnica, ki ni vedela da je noseča in je spila nekaj kozarčkov alkohola je takoj škodila svojemu plodu, zato mora nemudoma prenehati s pitjem in se pogovoriti s svojim zdravnikom.

Sodelujoči strokovnjaki:

prim. as. dr. Barbara Lovrečič

http://www.nijz.si/

dr. med. specialistka javnega zdravja in specialistka socialne medicine, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

1 KOMENTAR

  1. Sam sem mnenja, da bi se vsaka bodoča mama morala zavedati, da je alkohol škodljiv in da se mu takoj odpove, ko izve, da je noseča!

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here