Ustna faza: kaj lahko gre v otrokova usta?

0
444
ustna_faza

Ustna faza je pomembna razvojna faza in eden od načinov, da otrok razišče svoje okolje. Velikokrat pa je lahko tudi nevarna. Študije kažejo, da otroci dajo v usta ogromno različnih predmetov v usta. Otrok daje stvari v usta od rojstva pa tja do 18. meseca starosti. Vendar pa nekateri otroci dajejo predmete v usta tudi kasneje.

Kakšne so nevarnosti?ustna_faza

Manjši predmeti pomenijo nevarnost zadušitve ali drugih poškodb. Bolj ekstremna tveganja vključujejo zastrupitve zaradi zaužitja strupenih snovi in notranje poškodbe, če otrok pogoltne majhen predmet (še posebej magnet). Nevarni so tudi ostri predmeti.

Kako lahko zaščitite vašega otroka?

Pospravite vse predmete, ki pomenijo dejavnik tveganja. Poleg tega poskrbite za to, da otrok ne bo dajal v usta umazanih predmetov. Splošno pravilo je, da majhen otrok ne bi smel imeti dostopa do kakršnih koli predmetov, ki so manjše velikosti kot njegova pest. Vendar pa majhni predmeti niso edina nevarnosti. Odstranite tudi večje predmete, katerih delce je otrok sposoben odgrizniti, kot so rastline, knjige ali igrače starejših otroke, ki so zgrajene iz majhnih delov.

Vir: BabyZone

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here