Usklajevanje dela in družine

0
2724
Oče in otrok.
Oče in otrok.

Usklajevanja plačanega dela in preživljanja časa z družino je pogosto težko, pomaga pa določanje prioritet ter podpora delodajalca.

»Slovenski moški naj bi bili, glede na ugotovitve raziskave OECD, v primerjavi z drugimi moškimi sicer zelo vključeni v gospodinjska opravila, še vedno pa večino dela pri hiši postorijo ženske (v povprečju 114 proti 212 minut dnevno)«, pravi Boštjan Bajec. Usklajevanja plačanega dela in preživljanja časa z družino je pogosto težko, pomaga pa določanje prioritet ter podpora delodajalca.«

Otrok v varstvu partnerja

»Do določene mere lahko v povprečju sledi večja navezanost na otroka (in otroka nanj), posledice pa so nekoliko bolj neugodno finančno stanje družine, za partnerja, ki ostane doma torej lahko tudi večja ekonomska odvisnost, lahko manjša možnost izpolnjevanja na kariernem področju in podobno«, pravi dr. Boštjan Bajec. Dodaja, da je po prvem letu starosti otrok, za njegovo napredovanje na različnih področjih (socialnem, umskem, čustvenem), še posebej pri starših z nižjo izobrazbo, zelo dobro, če je vključen v vrtec.

Kako usklajujemo čas za družinska opravila, partnerja in otroka?

  • Z določanjem prioritet;
  • opravljanje hišnih opravil skupaj s pomočjo celotne družine;
  • otroci naj gredo pravočasno v posteljo in imata tako partnerja nekaj časa zase;
  • prilagodljiv urnik dela glede prihoda v službo ter časa dopusta;
  • vse delo, ki ga je potrebno opraviti, opraviti v delovnem času;
  • možnost postoriti majhne opravke med delovnim časom.

Raziskava v Avstraliji je pokazala, da so najbolj učinkoviti zaposleni, ki za opravke porabijo okrog 12 % službenega časa, tako da so lahko ti opravki, če ne prerastejo primernih okvirov, tudi v interesu delodajalca, pravi dr. Bajec.

»Usklajevanje družinskega in poklicnega življenja je eden izmed pomembnejših pogojev pri zaposlovanju in na trgu dela. Pomembna so zakonska določila, ki določajo enake pravice za oba starša oziroma vzpodbujajo k odpravljanju posredne diskriminacije ter mehanizmi, ki omogočajo usklajevanje družinskih in poklicnih obveznosti. Mehanizmi morajo biti vzpostavljeni na ravni delodajalk in delodajalcev ter na ravni javnih servisnih storitev, med katerimi mora obstajati prilagodljivost, predvsem v smislu delovnega časa institucij, ki nudijo servisne storitve na področju družinskega dela. Hkrati pa morajo tudi delodajalke in delodajalci upoštevati potrebe po zasebnem življenju svojih delavk in delavcev«  (MDDSZ.gov.si).
Usklajevanje dela in družine
Usklajevanje dela in družine

Vpliv delodajalca za učinkovitejše usklajevanje dela in družinskega življenja

  • prijava za certifikat Družini prijazno podjetje (če ima več kot 10 zaposlenih);
  • delodajalec seznani zaposlene s problematiko usklajevanja dela in družine (lahko pisna gradiva, spletne strani, predavanja, delavnice …);
  • izobraževanje vodilnega kadra o usklajevanju dela in družine ter ustvarjalno usklajevanje dela in družine (nadrejeni spodbujajo dejanja, ki povečajo učinkovitost in zadovoljstvo zaposlenih na delu in v zasebnem življenju).

Družinam prijazno podjetje je certifikat, ki ga od Inštituta Ekvilib in Ministrstva za družino, delo in socialne zadeve dobijo podjetja, ki na podlagi svetovalno-revizorskega postopka uvajajo ukrepe, ki bodo omogočili boljše usklajevanje zasebnega življenja in dela. Boštjan Bajec dodaja, da gre za podjetja, ki se skušajo čim bolj približati temu.

Lastništvo podjetja ter samozaposlitev in usklajevanje časa

Težave pri zaposlitvi vodijo mlade, da se odločajo za samozaposlitev, kar velikokrat  vzame veliko več časa, posledično pa ga zmanjkuje za preživljanje z družino. »Potrebo je poskrbeti za dovolj kvalitetnega časa z družino, kar je odvisno od načina razporeditve časa in vrednot posameznika. Vsekakor lahko lastništvo podjetja pomaga usklajevanju dela z družino, če znamo prepuščati delo zaposlenim in jim zaupati, da bo opravljeno dovolj dobro, da si lahko vzamemo čas tudi za družino,« pojasni Boštjan Bajec.

 

Vsebina: Sabina Čarman

Viri: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mddzs.gov.si, http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/enake_moznosti/delovna_podrocja/usklajevanje_druzinskega_in_poklicnega_zivljenja/

Boštjan Bajec

http://psy.ff.uni-lj.si/slo/ljudje/Botjan.Bajec

doktor znanosti, asistent za psihologijo dela in organizacije, Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj