Urtikarija je pogosta kožna bolezen

0
755
Urtikarija.
Urtikarija.

Urtikarija je pogosta kožna bolezen, pri kateri se pojavljajo izpuščaji z značilnimi ploščatimi, bledimi ali rdečkastimi oteklinami, ki jih imenujemo urtike ali koprivke. Pojavijo se posamično ali v skupinah, kjerkoli na telesu. Izpuščaji običajno srbijo, lahko tudi skelijo ali pečejo.

Do nastanka koprivnice pride zaradi iztekanja krvne plazme iz malih krvnih žil v kožo. Takšno dogajanje sproži kemična snov, ki se imenuje histamin. Histamin se sprošča iz celic, ki jih imenujemo tkivni mastociti in jih najdemo vzdolž krvnih žil v koži. Sproščanje histamina in drugih, t. i. »mediatorjev vnetja«, lahko sprožijo različna dogajanja, na primer alergične reakcije, določene kemične snovi v hrani ali zdravila. fantek_z_igraccoGlede na vzrok, ki privede do nastanka urtik, sta najpogostejša spodnja, obstaja pa jih še več:

  • Akutna urtikarijako se koprivke na koži pojavljajo manj kot 6 tednov. Vzroki so najpogosteje hrana, zdravila in infekti, lahko pa tudi ugrizi žuželk ali bolezni notranjih organov. Drugi vzroki so lahko tudi mraz, sonce ali pritisk na določen predel.
  • Kronična urtikarija ko se koprivke pojavljajo več kot 6 tednov, vzrok pa je običajno mnogo težje odkriti kot vzrok akutne oblike.

Vir: BabyBook

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here