Urjenje otrokovih veščin na poganjalcu, triciklu, kolesu

0
757

Poganjalec in tricikel urita različne otrokove veščine, pri obeh pa je pomembno, da sta kakovostna.

Strokovnjakinja Tina Bregant, dr. med., s Pediatrične klinike v Ljubljani, podaja nekaj nasvetov pri uporabi poganjalca, tricikla in kolesa.

Veliko otrok vidimo na triciklu, voziček postane premajhen in otrok ne vidi več sveta okrog sebe. Najprej je po navadi tricikel, potem kolo. Kdaj gre otrok lahko na kolo, kdaj je sposoben, da sam zavrti? Pozabili smo še na poganjalec, ki je tudi zelo priljubljen.

Poganjalec in tricikel urita različne otrokove veščine. Na poganjalcu, ki nima pedal, je pravzaprav najbolj važno, da otrok drži ravnotežje, da zna dvignit noge in se čim dlje peljat naravnost. Tam torej mojstri druge veščine kot na triciklu, kjer pa res gre za fizično porivanje padal. Tudi tricikli se med sabo zelo zelo razlikujejo.

Imate tudi takšne, ki so sami po sebi zelo nefiziološki, ki otroku pravzaprav ne omogočajo vrtenja teh pedal, ravno samo z zelo močno silo in tudi noge niso v takšnem položaju, kot bi bilo zaželeno, da bi bile. Pri teh pripomočkih, je smiselno, da res kupujemo preizkušene modele.

Seveda je potrebno vedno nastaviti na pravilno višino, ne pozabit na čelado. kar se Janezek nauči, to Janez zna. Se pa strinjam, da je včasih v tem zgodnjem obdobju čelada bolj ovira kot zaščita in ja, če čelada ni dobro pritrjena in pleše na glavi, potem je morda res dopustno, da otrok te čelade nima, ker je že tako ali tako veliko novih zadev, ki se jih mora otrok navaditi. Ampak ob vožnji s triciklom, pognajalcem in s čelado tako večino otrok ob vstopu v šolo že zna voziti kolo, nekateri še potrebujejo pomožne koleščke, ampak večina jih pa že zmore brez.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here