Uporaba trampolina in ostale gibalne igre

0
1139

Trampolin imajo otroci sicer zelo radi, ker skačejo. Morate pa vedeti, da se povezuje z določenimi poškodbami.

Trampolin imajo otroci zelo radi, vseeno pa strokovnjakinja Tina Bregant, dr. med. s Pediatrične klinike v Ljubljani opozarja, da ni najbolj fiziološki in da je guganje bolj primerno, saj tako otrok trenira svoj občutek za ravnotežje. Ne glede na vse, pa je najbolj koristno, da je gibalna aktivnost čim bolj raznovrstna in zanimiva.

Trampolin imajo otroci sicer zelo radi, ker skačejo. Morate pa vedeti, da se povezuje z določenimi poškodbami. Trampolin ni najbolj fiziološki. Medtem ko guganje na gugalnici pa je. Kaj takrat otrok dela? Takrat trenira svoj vestibularni aparat, občutek za ravnotežje, kar imajo otroci izredno radi. Ne najdemo veliko trampolinov v naravi, guganje na vejah pa poznajo tudi naši bližnji sorodniki. Jaz sama mislim, da zelo raznovrstna gibalna aktivnost je krasna. Bolj ko je raznovrstna, več kot jo ponudimo otrokom, boljše je.

Ne smemo pa pretiravati. Ne smemo otroku ponuditi le eno smer, temveč čim bolj pestro in raznoliko. Zato je smiselno, da gre otrok na poligon, da teka, da hodi, da se sprehaja, da brca žogo, da zapleše kolo, da z nami koraka naša četitca koraka in da se ima ob tem lepo. Ob vsem tem se ne samo gibalno ostri, v igrah spoznava tudi pravila socialnega vključevanja v družbo, v družbo sovrstnikov, nauči se določenih pravil, ki jih mora upoštevati. Tudi, če hočete, pri preprostem plezanju na tobogan ve, da mora počakati v vrsti za drugim. Skratka, gibalna igra ni samo gibalna igra ali športna aktivnost, kot jo razumemo mi odrasli. Mi gremo včasih na rekreacijo, da nekaj naredimo zase, za svoje telo. Otrok se ne giba samo zato. otrok z gibanjem spoznava svet in sebe, svoje telo. Otrok mora šele spoznati pravila svojega telesa.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj