Uporaba ležalnikov, štorkelj, hojice pri dojenčku z razvojnega vidika

0
1902

Uporaba ležalnikov, štorkelj, hojice pri dojenčku z razvojnega vidika.

Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath) v posnetku odsvetuje uporabo ležalnikov, hojice in štorklje z razvojnega stališča. Ležalniki otroku odvzamejo možnost svobodnega gibanja in ga prisilijo v en položaj. Prav tako štorklja, hojica pa odvzame otrokovo svobodno gibanje.

Razvoj dojenčka
Razvoj dojenčka

Uporaba ležalnikov in štorkelj iz razvojnega vidika ni priporočljivo. Ležalniki so monotoni in ga ovirajo, mu odvzamemo prostost, se ne more premikat, obrniti na bok, otrok je v malo dvignjenemu položaju. Dojenček nekje v tretjem mesecu začne z dvigovanjem medenice, s tem obremenjuje ramena in glavo, si pa s tem krepi mišice in razvija kontrolo glave, a v ležalniku mu to možnost odvzamemo. Zato otroka puščamo na ravni podlagi, od začetka ga imamo na primer v vozičku, po tretjem mesecu pa ga odložimo lahko že na tla.

Štorklje in podobne zadeve niso priporočljive, razen če tudi uporabljamo tudi svoje roke. Otrok je ves čas v istem položaju, se ne more gibat, noge ima ves čas skrčene. Pomembno je da, ima otrok svobodo in se lahko svobodno giblje in raziskuje.

Hojca se popolnoma odsvetuje, tudi zaradi varnostnih razlogov, če je previsoko je otrok ves čas na prstih, če je pa prenizek pa tudi ne sodi svoji vlogi. Otrok pa potrebuje možnost odrivanja. Hojca mu odvzame možnosti svobodnega gibanja, da recimo otrok kobaca, se dvigne, gre levo in desno, pade. Hojca iz razvojnega vidika nikakor ni priporočljiva.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gorenc Jazbec Špela

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here