Uporaba eteričnih olj pri dojenčkih in predšolskih otrocih

0
2287

Dojenčki so zelo občutljivi, zato v prvih 6 mesecih namesto eteričnih olj uporabljajte hidrolate. Primeren je zlasti hidrolat rimske kamilice, ki blaži najrazličnejše težave. Do 4. leta starosti so določena eterična olja še posebej primerna, pri uporabi upoštevajte varnostna opozorila.

Nina Medved v videu pojasni, zakaj uporaba eteričnih olj pri dojenčkih do 6. meseca ni priporočljiva in našteje, katera eterična olja so primerna za otroke do 4. leta starosti.

Uporabo eteričnih olj pri dojenčku do 6. meseca odsvetujem, saj je dojenčkova koža zelo tanka, nerazvita in občutljiva, imunski in prebavni sistem pa sta nerazvita. Dojenčki so zelo občutljivi na vonje. Če nimate znanja o eteričnih oljih, v prvih 6 mesecih otrokove starosti uporabljajte samo hidrolate. Žličko hidrolata rimske kamilice lahko dodate kopeli za pomiritev, aplicirate jo lahko na plenične izpuščaje ali razpršite po prostoru oziroma blazini, da se dojenček pomiri, ali pri kolikah.

Za otroke od prvega do četrtega leta priporočam eterična olja sivke, rimske in nemške kamilice ter mandarine. Uporabite lahko tudi rožni les, vaniljo in benzoin. To so varna eterična olja, ki jih otroci dobro sprejemajo.

Eterična olja za otroke je treba vedno redčiti v baznem olju. Če jih dodajate kopeli, jih najprej zmešajte s soljo. Nikoli ne nanašajte eteričnih olj neposredno na kožo ali celo oralno.

Zelo pomembno je, da uporabljate zares kvalitetna, 100 % naravna eterična olja, zlasti pa opozarjam na eterična olja evkalipt globulus, poprovo meto in rožmarin, kemotip kafra, ki se do 6. leta starosti odsvetujejo. Še posebej jih ne smete nanašati v okolico nosu, saj lahko povzročijo upočasnitev dihanja.

Mamicam, ki želite uporabiti eterična olja za svoje otroke, priporočam, da se o eteričnih oljih izobražujete, da eterična olja vedno preverite in kritično obravnavate in da se posvetujete z usposobljenim strokovnjakom.

 

Nina Medved

Nina Medved

https://www.magnolija.si/

aromaterapevtka in ustanoviteljica Magnolije, šole za aromaterapijo in parfumeristiko

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj