OtrokIgre z otrokomUporaba ekranov in vzgojni pristopi

Uporaba ekranov in vzgojni pristopi

Uporaba ekranov v svetu, v katerem je to vse bolj prisotno med ne le odraslimi in mladimi, ampak tudi predšolskimi otroci. Pomembno je, da se zavedamo, kako ta digitalna prisotnost vpliva na naše otroke. Otroci imajo posebno potrebo po interakciji z vami, svojimi bratci in sestricami ter vrstniki. Prav ta čas preživet skupaj je tisti, ki jim bo ostal v lepem spominu in pomagal pri razvoju.

Vendar pa ni vedno enostavno reči “ne” zaslonom. V tem besedilu bomo raziskali, zakaj je pomembno, da kot družina dajemo prednost raznolikim aktivnostim pred zasloni, ter kako se lahko previdno obravnavamo te elektronske naprave, da otroci ne dobijo vtisa, da so najpomembnejši. Spomnimo se, da so zaslonske aktivnosti lahko čudovito orodje, vendar ne smejo prevzeti mesta resničnih interakcij in izkušenj, ki otrokom omogočajo rast in razvoj na vseh področjih. Zato je pomembno, da skupaj najdemo ravnovesje in se zavedamo, kako vplivamo na naše najmlajše, saj so naše odločitve v veliki meri njihov vzor.

»Mama/oče, bratec/sestrica in vrstniki, pa imajo več časa pred ekranom«

Malčki obožujejo čas, ki ga lahko preživijo v interakciji s starši, sorojenci in vrstniki v primerjavi s časom pred zaslonom. Otroku razložite, da tega ne potrebuje in, da kot družina dajete prednost različnim aktivnostim, ki so ravno tako prijetne in zabavne. Poleg tega je popolnoma na mestu, če otrok občasno doživlja »dolgčas«. Na ta način se bo naučil, kako ravnati s tem neprijetnim čustvom, ki pa posledično privede do ustvarjalnih zamisli.

S svojim vedenjem ne dajajte vtisa, da je zaslon najpomembnejši v vaši družini ali med preživljanjem prostega časa. Na primer to v praksi pomeni že, da:

  • pred otrokom ne odgovarjate na vsak klic,
  • vam prenosni računalnik ali tablica nista vseskozi na dosegu roke (npr. v jedilnici, dnevni sobi ipd),
  • nimate telefona vedno pri sebi oz. v rokah,
  • telefon, računalnik ali tablica niso vedno na vidnem mestu,
  • ne uporabljate telefona, ko pridete ponj v vrtec (pogovor opravite in zaključite, ko se ustavite pred vrtcem oz. doma).

Način, kako zaslone uporabljajo starši, bo otok ponotranjil in posnemal. Zaslonske aktivnosti ne morejo nadomestiti otroške igre, ki ponuja možnosti za različne vrste učenja – krepitev motoričnih, socialnih, čustvenih, intelektualnih sposobnosti in razvoja jezika (ustrezen otrokovi razvojni ravni).

Preusmeritev pozornosti in uporaba ekranov

Preusmeritve otrokove pozornosti z zaslonom lahko »oropajo« otroka priložnosti za učenje prepoznavanja in izražanja čustev. Uporaba naprav za uravnavanje čustev, za preusmeritev pozornosti ali za prekinitev neželenega vedenja, je za nekatere starše ustaljena tehnika, ki pa deluje le kratkoročno. Dolgoročno se s tem otrok ne nauči, kaj doživlja in kako se pomiriti. Zaupajte vase in otroka potolažite in umirite na druge načine, npr. z dotikom in ubesedenjem njegovih čustev. S tem mu boste pomagali, da v različnih kontekstih boljše razume in prepoznava lastna čustvena stanja.

Uporaba ekranov kot sredstvo za preusmeritev pozornosti je sprejemljiva rešitev le v izjemnih okoliščinah, npr. ob daljši bolezni ali hospitalizaciji, ne pa tudi v vsakdanjih situacijah, kot so npr. vožnja z avtom, čakanje v čakalnici na zdravniške preglede ali med kratkotrajnimi posegi, kot je odvzem krvi ipd.

Burni odzivi otrok na zmanjšanje uporabe zaslonov 

Nekateri starši poročajo, da se otrok ob prekinitvi uporabe zaslona burno odzove, npr. s cepetanjem, kričanjem, metanjem stvari ipd. V teh primerih svetujemo zmanjšanje zaslonskega časa. Je pa ob tem potrebno upoštevati celoten kontekst in temperament otroka. Če starši nenapovedano na sredini prekinejo prijetno aktivnost, npr. gledanje risanke je razumljivo, da bo otrokov odziv močnejši. Prav tako se bo močneje odzival otrok, ki se tudi sicer intenzivno odziva in težje prilagaja. Tudi v primerih, kadar starši opazijo, da se otrok močno zatopi v vsebino in vztrajno išče načine, da bi še več časa preživel pred zaslonom, svetujemo, da se količina časa pred zaslonom zmanjša.

 

Viri:

Bickham, D. S., Blood, E. A., Walls, C. E., Shrier, L. A., & Rich, M. (2013). Characteristics of screen media use associated with higher BMI in young adolescents. Pediatrics, 131(5), 935–941.

Vintar Spreitzer, M., Baš, D., Radšel, A., Anderluh, M., Vreča, M., Reš, Š., Selak, Š., Hudoklin, M., & Osredkar, D. (2021). Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih : priročnik za strokovnjake. Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Manganello J.A., Taylor, C.A. (2009). Television exposure as a risk factor for aggressive behavior among 3-year old children. Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, (163). 1037–1045.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj