Umivanje rok

0
776

Le kaj bi lahko bilo bolj osnovno od umivanja in brisanja rok? Pa vseeno, koliko otrok pride v vrtec in šolo, ne da bi jim bilo to samoumevno.

Predstavljajte si, kako ponosen in samozavesten bo otrok, če bo vedel, kako si umiti roke, ko mu bodo to naročili. Uporaba umivalnika je za otroka lahko sprva kar zahtevna, zato raje začnite s posodo z vodo. Umivanje rok je lahko tudi zabavno. Potrebujete:

  • veliko plastično posodo
  • pladenj
  • kos mila v posodici ali dozirnik s tekočim milom
  • srednje velik vrč, napolnjen s toplo vodo
  • 2 majhni brisači

Kdaj umivati roke

Ko otrok obvlada umivanje rok, mu pojasnite, zakaj in kdaj si jih moramo umiti. Po uporabi stranišča, pred in po obroki, pred začetkom kuhanja … Otroka opominjajte, naj si umije roke, dokler se tega ne bo spomnil sam. Ne pozabite mu biti dober zgled!

  1. Posodo postavite na pladenj, drugi pripomočki naj bodo na desni (oziroma na levi, če je otrok levičar). Posodo do polovice napolnite z vodo.
  2. Zmočite si roke in jih počasi namilite, da bo otrok videl, kako ste si cele dlani prekrili z milom. Položite milo nazaj v posodico, če pa uporabljate dozirnik, otroka opomnite, naj nanj pritisne le enkrat ali dvakrat.
  3. Roke si splaknite v vodi. Osušite jih z brisačo – počasi, da bo otrok videl, kako brišete vse dele dlani.
  4. Ko boste umazano vodo nadomestili s čisto, otroka vprašajte, zakaj jo je treba zamenjati, preden si bo še sam umil roke (pokažite mu umazano vodo, da bo lažje sklepal). Povabite otroka, naj si poskusi še sam umiti roke.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here