Umivanje otrokovih las brez kričanja

0
2159
Umivanje otrokovih las
Umivanje otrokovih las

Umivanje otrokovih las je lahko zelo naporno opravilo, saj se veliko malčkov in otrok v predšolski starosti upira šamponiranju. Bojijo se, da jim bosta voda in šampon tekla v oči.

Večina otrok gre skozi fazo, ko si ne želijo umivati las. Razlogov je lahko več, ne morejo pozabiti, da so nekoč dobili šampon ali milnico v oči ali v usta, bojijo se vode, ni jim všeč položaj sedenja v kadi ali pa se bojujejo za oblast. Otrok namreč noče, da mu vi umivate lase, ampak si jih hoče sam. Obstaja pa tudi kar nekaj trikov, ki jih lahko uporabite za umivanje otrokovih las, da bo vaš otrok užival oziroma da mu bo to vsaj znosno:

  • Skupaj z otrokom poiščite rešitev

Skupaj ugotovita, kaj otroku pri umivanju las ni všeč. Mogoče se boji, da ga bo šampon pekel v očeh ali je zanj neprijetna telesna drža pri umivanju. Morda ne mara umivanja zaradi kasnejšega sušenja. Starejši kot je otrok, lažje vam bo povedal, kaj ga moti. Pri majhnih otrocih pomaga skrbno opazovanje.

  • Umivanje otrokovih las – spremenite postopek

Uvedite kakšno spremembo. Uporabite nov šampon, ki ga naj otrok sam izbere, vendar pazite, da bo čim bolj blag. Morda se želi otrok našamponirati sam, zato lahko to vadi pred ogledalom. Če mu še niste nikoli umivali las v kadi, ampak vedno pod tušem, poskusite kad in obratno. Tudi lase si lahko otrok poskusi obrisati sam, morda se mu zdi bolj prijetno.

  • Večina otrok rada posnema tisto, kar vidijo

Verjetno bo za otroka lažje, da si lase umivate istočasno kot on ali pred njim. Morda bo pomagalo, če otrok prej opere lase svoji punčki, nato pa se lahko igrata frizerski salon.

  • Umivanje las naj bo zabavno

Otroku pred ogledalom iz penastih las oblikujte posebno frizuro. Lahko si jo oblikuje tudi sam, ali pa ste njegov model vi. Malim otrokom bo morda v pomoč kakšna igrača ali posebna pesmica, ki jo pojeta med kopanjem. Otrok naj ima v kadi igrače, s katerimi se bo morda celo tako zamotil, da ne bo niti opazil kdaj mu boste umili lase.

  • Koristni pripomočki

Lahko kupite poseben obroč, ki bo otrokove oči zaščitil pred vodo in šamponom. Podoben učinek ima vazelin, ki ga na debelo namažete pod lasišče na čelo. Tudi plavalna očala so lahko odličen pripomoček.

Na splošno otroških las ni treba prati tako pogosto, ker imajo manj maščob in žleze lojnice še ne delujejo tako, kot pri odraslih, enkrat na teden je dovolj. Če ni nujno, umivanje las preskočite.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here