Ultrazvok nosečnosti v 3. trimesečju

5976
Ultrazvok nosečnosti
Ultrazvok nosečnosti

Za ultrazvočno preiskavo v tretjem trimesečju se po strokovni presoji odloči izbrani ginekolog, kadar sumi na nepravilnosti pri plodu, ki jih ugotovi s predhodno natančno ultrazvočno preiskavo morfologije ploda.

Ultrazvočna preiskava v tretjem trimesečju pri zdravi nosečnici in pri predhodno klinično in ultrazvočno ugotovljenem normalnem razvoju ploda, po pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja nosečnici ne pripada. Za ultrazvočno preiskavo se po strokovni presoji odloči izbrani ginekolog.

Ultrazvočna preiskava

Ginekolog opravi ultrazvok, kadar je postavljen sum na nepravilnosti pri plodu, ki jih je ugotovil s predhodno natančno ultrazvočno preiskavo morfologije ploda v 18.–23. tednu nosečnosti. Ultrazvočna preiskava se opravi tudi kadar z zunanjo preiskavo ugotovijo nesorazmerje med velikostjo maternice in tedni nosečnosti (otrok lahko raste prehitro ali prepočasi), kadar otrok ne leži pravilno ter ob patoloških hormonskih in nekaterih laboratorijskih testih.

V zadnjem trimesečju nosečnosti se opravi večji nadzor z ultrazvočnimi preiskavami tudi tistim nosečnicam, ki imajo obremenjujočo anamnezo oziroma pri katerih ugotovijo povišan arterijski tlak, povečano izločanje proteinov v urinu, imajo edeme nog in rok ali se zdravijo zaradi kakšnega drugega osnovnega obolenja. S temi specializiranimi ultrazvočnimi pregledi se išče odgovore glede količine plodovnice, položaja posteljice v maternici, položaja ploda, vitalnosti ploda in spremljanje dolžine materničnega vratu pri grozečem prezgodnjem porodu.

Ultrazvočna preiskava se na zahtevo nosečnice sicer lahko naredi kadarkoli v nosečnosti, vendar je tedaj preiskava samoplačniška. Kadar koli v nosečnosti se lahko opravi tudi 3D/4D ultrazvočna preiskava ploda, ki je prav tako samoplačniška, če se opravi na željo nosečnice. Priporočeno jo je opraviti med 25. in 30. tednom gestacije, pri plodu pa opazujemo njegovo vedenje in obraz. Tako lahko opazujemo plodov smeh, odpiranje ust, premikanje oči, sesanje prsta in še kaj.

Slika13_OpazovanjeplodovegAvedenja

Opazovanje plodovega vedenja v maternici s pomočjo 3D/4D ultrazvočne preiskave

Z vsakim ultrazvočnim pregledom lahko pridobimo dodatne informacije o stanju ploda, vedno pa se je treba zavedati omejitve preiskave, ki nikoli ni stoodstotna. O vseh nejasnostih in vprašanjih se pred in po pregledu pogovorite z izbranim ginekologom oziroma zdravnikom, ki je ultrazvočni pregled opravil.

Simona Čopi

http://www.gemini-ambulanta.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav