Ultrazvok nosečnosti v 3. trimesečju

0
3502
Ultrazvok nosečnosti
Ultrazvok nosečnosti

Za ultrazvočno preiskavo v tretjem trimesečju se po strokovni presoji odloči izbrani ginekolog, kadar sumi na nepravilnosti pri plodu, ki jih ugotovi s predhodno natančno ultrazvočno preiskavo morfologije ploda.

Ultrazvočna preiskava v tretjem trimesečju pri zdravi nosečnici in pri predhodno klinično in ultrazvočno ugotovljenem normalnem razvoju ploda po pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja nosečnici ne pripada.

»Ultrazvok opravimo, kadar je postavljen sum na nepravilnosti pri plodu, ki smo jih ugotovili s predhodno natančno ultrazvočno preiskavo morfologije ploda v 18.–23. tednu nosečnosti. Ultrazvočna preiskava se opravi tudi, kadar z zunanjo preiskavo ugotovimo nesorazmerje med velikostjo maternice in tedni nosečnosti (otrok lahko raste prehitro ali prepočasi), kadar otrok ne leži pravilno ter ob patoloških hormonskih in nekaterih laboratorijskih testih. V zadnjem trimesečju nosečnosti opravljamo večji nadzor z ultrazvočnimi preiskavami tudi tistim nosečnicam, ki imajo obremenjujočo anamnezo oziroma pri katerih ugotovimo povišan arterijski tlak, povečano izločanje proteinov v urinu, imajo edeme nog in rok, ali se zdravijo zaradi kakšnega drugega osnovnega obolenja,« razlaga Simona Čopi, dr. med. »S temi specializiranimi ultrazvočnimi pregledi iščemo odgovore glede količine plodovnice, položaja posteljice v maternici, položaja ploda, vitalnosti ploda in spremljanje dolžine materničnega vratu pri grozečem prezgodnjem porodu,« pojasni Simona Čopi, dr. med.

Ultrazvočna preiskava se na zahtevo nosečnice sicer lahko naredi kadarkoli v nosečnosti, vendar je tedaj preiskava samoplačniška.

Kadar koli v nosečnosti se lahko po besedah Simone Čopi, dr. med., opravi tudi 3D/4D ultrazvočna preiskava ploda, ki je prav tako samoplačniška, če se opravi na željo nosečnice. Priporočeno jo je opraviti med 25. in 30. tednom gestacije, pri plodu pa opazujemo njegovo vedenje in obraz. Tako lahko opazujemo plodov smeh, odpiranje ust, premikanje oči, sesanje prsta in še kaj.

Slika13_OpazovanjeplodovegAvedenja

Opazovanje plodovega vedenja v maternici s pomočjo 3D/4D ultrazvočne preiskave

Z vsakim ultrazvočnim pregledom lahko pridobimo dodatne informacije o stanju ploda, vedno pa se je treba zavedati omejitve preiskave, ki nikoli ni stoodstotna. O vseh nejasnostih in vprašanjih se pred in po pregledu pogovorite z izbranim ginekologom oziroma zdravnikom, ki je ultrazvočni pregled opravil.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Čopi

http://www.gemini-ambulanta.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here