Ultrazvok nosečnosti v 1. trimesečju

9629
Prvi ultrazvok
Prvi ultrazvok

Preiskava z ultrazvokom je neinvazivna medicinska tehnika, s katero lahko dobimo vpogled v notranjost mehkih tkiv. V prvem trimesečju bo ginekolog potrdil nosečnost in opravil nuhalno svetlino.

Nosečnici z normalnim potekom nosečnosti po pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja pripadata dve ultrazvočni preiskavi, in sicer potrditev nosečnosti in morfološka ocena v drugem trimesečju. V primeru težav se lahko ginekolog odloči za dodatne ultrazvočne preglede.

Potrditev nosečnosti

S prvim ultrazvočnim pregledom ginekolog potrdi nosečnost. Pregled je vaginalen – vaginalna ultrazvočna preiskava, s katero ginekolog potrdi nosečnosti in preveri, ali se nosečnost razvija v maternici, koliko je plodov, ali je plod živ in določi predvideni dan poroda. Običajno se vidi gestacijsko vrečko, v kateri leži eden ali več plodov. Plodove srčne utripe se lahko zazna ob koncu 6. tedna. Plod raste intenzivno, do 2 mm na dan. Priporočeni čas za pregled je od 5. do 11. tedna nosečnosti.

Slika 1: Začetni razvoj ploda: 9.–10. teden nosečnosti

Začetni razvoj ploda: 9.–10. teden nosečnosti

Nuhalna svetlina

Ultrazvočna preiskava med 11. in 14. tednom nosečnosti, t. i. nuhalna svetlina, predstavlja temeljni presejalni test za odkrivanje Downovega sindroma in drugih prirojenih nepravilnosti zgodnjega razvoja ploda. Do kromosomskih nepravilnosti pride naključno, ko se število in sestava kromosomov spremeni (zarodek z normalnim dednim zapisom ima 46 kromosomov, ki nastanejo ob oploditvi jajčeca in semenčice, vsak pa ima 23 kromosomov). Najpogostejše so nepravilnosti, kjer je posamezen kromosom potrojen – tako nastanejo trisomije kromosoma 21 (Downov sindrom), kromosoma 18 (Edwardsov sindrom) in kromosoma 13 (Patau sindrom). Downov sindrom predstavlja najpogostejši vzrok za duševno prizadetost otroka.

Slika 2: 3D prikaz ploda v 13. tednu nosečnosti

3D prikaz ploda v 13. tednu nosečnosti

Slika3_Nuhalnasvetlina

Nuhalna svetlina

Nuhalna svetlina je razdalja med hrbtenico in kožo na plodovem zatilju. Večja nuhalna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti. Ob povečani nuhalni svetlini izmerijo pretok v žilah ali srcu ploda, ki lahko opozori na dodatno tveganje za kromosomsko prizadetost ali nepravilen razvoj srca. Dodatno se oceni nosno kost, obrazni kot in zgornjo čeljustnico. Nosna kost pri zarodkih z Downovim sindromom zakosteni kasneje in če se ne vidi, govorimo o odsotni nosni kosti in tveganje za Downov sindrom se poveča.

Slika4in5_plodovosrce_rokeprsti

Prikaz plodovega srca v prvem trimesečju – pretok krvi (levo) in roke in prsti ploda (desno).

V primeru suma za kromosomske nepravilnosti se ginekolog odloči za dodatne preiskave – dvojni hormonski test – βHCG in PAPP-A, pri katerem se nosečnici odvzame kri za določitev hormonov prostega beta horionskega gonadotropina in nosečnostnega plazemskega proteina A. Na podlagi ultrazvočne preiskave in vrednosti obeh hormonov odkrijejo največji delež plodov s kromosomsko nepravilnostjo.

Dodatne ultrazvočne preiskave

Možno je opraviti tudi 3D/4D preiskavo, ki predstavlja dodatno oceno zunanjosti ploda, gibanje, značilno držo, popkovnico, posteljico. Navezovanje nosečnice na otroka, ki ga takrat še ne čuti, se močno poveča ob celostnem pogledu, ki ga nudi 3D preiskava.

prof. dr. Ksenija Geršak

https://www.kalliste.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Medicinski center Kalliste

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav