Ultrazvok nosečnosti v 1. trimesečju

0
4534
Prvi ultrazvok
Prvi ultrazvok

Preiskava z ultrazvokom je neinvazivna medicinska tehnika, s katero lahko dobimo vpogled v notranjost mehkih tkiv. V prvem trimesečju bo ginekolog potrdil nosečnost in opravil nuhalno svetlino.

Nosečnici z normalnim potekom nosečnosti po pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja pripadata dve ultrazvočni preiskavi, in sicer potrditev nosečnosti in morfološka ocena v drugem trimesečju.

Potrditev nosečnosti

Ginekolog opravi vaginalno ultrazvočno preiskavo, s katero potrdi nosečnosti in preveri, ali se nosečnost razvija v maternici, koliko je plodov, ali je plod živ in določi predvideni dan poroda. »Običajno vidimo gestacijsko vrečko, v kateri leži eden ali več plodov. Plodove srčne utripe lahko zaznamo ob koncu 6. tedna. Plod raste intenzivno, do 2 mm na dan. Priporočeni čas za pregled je od 5. do 11. tedna nosečnosti,« pojasni prof. dr. Ksenija Geršak. Prvi ultrazvok potrdi nosečnost.

Slika 1: Začetni razvoj ploda: 9.–10. teden nosečnosti

Začetni razvoj ploda: 9.–10. teden nosečnosti

Nuhalna svetlina

Ultrazvočna preiskava med 11. in 14. tednom nosečnosti, t. i. nuhalna svetlina, predstavlja temeljni presejalni test za odkrivanje Downovega sindroma in drugih prirojenih nepravilnosti zgodnjega razvoja ploda. Do kromosomskih nepravilnosti pride naključno, ko se število in sestava kromosomov spremeni (zarodek z normalnim dednim zapisom ima 46 kromosomov, ki nastanejo ob oploditvi jajčeca in semenčice, vsak pa ima 23 kromosomov). »Najpogostejše so nepravilnosti, kjer je posamezen kromosom potrojen – tako nastanejo trisomije kromosoma 21 (Downov sindrom), kromosoma 18 (Edwardsov sindrom) in kromosoma 13 (Patau sindrom). Downov sindrom predstavlja najpogostejši vzrok za duševno prizadetost otroka,« razlaga prof. dr. Ksenija Geršak.

Slika 2: 3D prikaz ploda v 13. tednu nosečnosti

3D prikaz ploda v 13. tednu nosečnosti

Slika3_Nuhalnasvetlina

Nuhalna svetlina

Nuhalna svetlina je razdalja med hrbtenico in kožo na plodovem zatilju. Večja nuhalna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti. »Ob povečani nuhalni svetlini izmerimo pretok v žilah ali srcu ploda, ki lahko opozori na dodatno tveganje za kromosomsko prizadetost ali nepravilen razvoj srca. Dodatno ocenimo nosno kost, obrazni kot in zgornjo čeljustnico. Nosna kost pri zarodkih z Downovim sindromom zakosteni kasneje in če je ne vidimo, govorimo o odsotni nosni kosti in tveganje za Downov sindrom se poveča,« prof. dr. Ksenija Geršak.

Slika4in5_plodovosrce_rokeprsti

Prikaz plodovega srca v prvem trimesečju – pretok krvi (levo) in roke in prsti ploda (desno).

V primeru suma za kromosomske nepravilnosti se ginekolog odloči za dodatne preiskave – dvojni hormonski test – βHCG in PAPP-A, pri katerem se nosečnici odvzame kri za določitev hormonov prostega beta horionskega gonadotropina in nosečnostnega plazemskega proteina A. Na podlagi ultrazvočne preiskave in vrednosti obeh hormonov odkrijejo največji delež plodov s kromosomsko nepravilnostjo.

Sodelujoči strokovnjaki:

prof. dr. Ksenija Geršak

http://www.mf.uni-lj.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here