Razvoj otrokaŠtiriletnikUčenje zapenjanja in zavezovanja čevljev

Učenje zapenjanja in zavezovanja čevljev

Učenje zapenjanja čevljev in zavezovanja vezalk začnite z zapenjanjem obutve na ježka, zaponko ali zadrgo, ko bo otrok to usvojil bo postal samozavestnejši. Spretnost zapenjanja in zavezovanja čevljev ga naučite, ko jih nima obutih. Nato čevlje zasukajte, da bodo s peto obrnjeni proti njemu.

Obilica vaje

Otroci so se v preteklosti učili zavezati čevlje zelo zgodaj, danes pa ob drugih možnostih zapenjanja obutve, se je razvoj te spretnosti zamaknil. Večinoma se otroci naučijo zavezati čevlje z vezalkami po 4. letu starosti, do takrat pa imajo obutev na ježke, zadrge ali zaponke, tudi za starše in vzgojitelje je lažje, če je otrok obut v čevlje z vezalkami, šele ko jih zna zavezati.

Otroci potrebujejo priložnost za veliko vaje pri učenju nove veščine. Vadite zavezovanje občasno čez dan, vsekakor ni priložnost za učenje, ko se vam in vašemu otroku mudi (npr. zjutraj med pripravo na odhod v vrtec). Izbira sproščenega časa vaje, bo vašemu otroka odvzela stres, da bi hitel skozi nalogo, in mu omogočila, da se osredotoči na zavezovanje.

Prvi korak učenja

Pri učenju zavezovanja čevljev je prvi korak, da otrok loči levo in desno stopalo. Otroka lahko razločevanja učite že prej, tako da mu v notranjosti čevlja napišete črki L in D, da se nauči, da je pri čevljih na zadrgo, zadrga na notranji strani, da je pri čevljih z zaponko, zaponka na zunanji strani in ne na sredini oz. notranji strani, ali da se čevelj z ježki primete za pasova in mu pokažete, da se stikajo z gornjo stranjo oz. notranjo in je tako par postavljen pravilno.

Čevelj postavite na podstavek. S konico naj bodo obrnjeni proti vam, s peto pa proti otroku. Premaknite desni čevelj naprej, dvignite pašček in ga zapnite, tako da bo otrok videl, da se morajo prekrivati, da »ježek« drži. Deni čevelj vrnite na svoje mesto in vzemite še levega in postopek ponovite. Nato naj malček poskusi še sam.

Ideje za učenje zavezovanja vezalk

Izberite mehke in široke ravne vezalke, ki jih otrok enostavno drži. Z markerjem ali svečnikom označite, kje naj otrok drži vezalke. Pri učenju stojte za otrokom in mu zavezovanje pokažite iz njegove perspektive.

Metoda »zajčjih ušes« je eden od načinov zavezovanja vezalk. Ob učenju zavezovanja pa prepevajte pesmico: »Naredi zajčku ušesa, teče naj okrog drevesa! Ko se v luknjo skrije, brž se uhlje mu navije.« (Natalija Rus)

Za učenje zavezovanja vezalk lahko malčku pripravite model, na katerem lahko vadi. Model, na katerem je narisan čevelj in spodaj oz. na začetku čevlja speljani vezalki, otrok lahko model položi na mizo in vadi zavezovanje. Lahko pa čevelj izrežete iz kartona, naredite luknjice skozi katere bodo speljane vezalke in na spodnjem delu pritrdite vezalke.

Za večji kontrast uporabite svetle ali še bolje dvobarvne vezalke. Otroku pokažite različne gibe vsake barve oz. vezalke. Ko se otroci prvič učijo zavezovati vezalke, se lahko tako naučijo zaporedja in motoričnih gibov zavezovanja čevljev.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj