Razvoj otrokaDvoletnikUčenje gibanja skozi igro, zabavo in zgled

Učenje gibanja skozi igro, zabavo in zgled

Skozi učenje gibanja malček spoznava svet, pridobiva spretnosti in uravnava telesni razvoj. Otrok že od rojstva dalje pridobiva nadzor nad nogami, rokami, prsti, trupom, kar z razvojem izpopolnjuje / nadgrajuje. So malčki, ki so samozavestnejši in pravi raziskovalci, a jim je treba zagotoviti varno okolje. Drugi malčki so lahko bolj zadržani in jih morajo starši nekoliko bolj spodbujati pri osvajanju novih gibalnih spretnosti.

Vloga staršev pri razvoju samozavesti in učenje gibanja

Otrok se s svetom, ki mu je sprva neobvladljiv, spoznava in začenja raziskovanje na stopnji, ki jo razume, to bo tudi z gibanjem v lastnem ritmu. Na kakovost gibanja vpliva pridobivanje različnih čutnih in gibalnih izkušenj. Starši lahko z zgledom, spodbujanjem in širokim spektrom različnih aktivnosti, od preprostih do zapletenejših vaj, veliko prispevate, saj otrok občuti, ko »premaga oviro« zadovoljstvo, veselje, ugodje, pridobiva samozaupanje in samozavest. Otroci skozi iskanje rešitev za gibalne naloge pokažejo svoje občutke in čustva, pa naj si gre za zmago ali poraz, hkrati zaznavajo druge osebe in predmete v prostoru ter med igro usklajujejo tako lastne interese kot interese sovrstnikov.

Vloga starša pri učenju gibanja je, da otroka vzpodbujate s pravo mero vzpodbude ter mu vsakodnevno omogočate gibalne izkušnje. Vendar morate prepoznati, kaj je pri vašem otroku meja vzpodbude in meja siljenja. Po eni strani ne smete dopustiti, da takoj odneha ali niti ne preizkusi, po drugi strani pa ga ne silite, če ga je nečesa strah (npr. višine ali skoka iz višine). Pomagajte mu, ko je res potrebno.

Drugače naj se uči iz napak in sam poišče rešitev za izzive. Saj se bo tako tudi naučil gibanja (npr. kako se lahko ujame). Pojdite po korakih, če se soočite z ovirami, preidite najprej prvo. Npr. pri skoku iz višine otroka vodite z roko, naj on samo skoči, vi pa ga ujamete. Ali pa pri učenju vožnje poganjalčka ali kasneje kolesa – lahko nekajkrat na mestu zavrti pedala, ko ga še držite, nato ga za nekaj deset centimetrov spustite. Izognite se »šok« učenju oz. neizpolnjevanju svojih obljub. Če ste mu obljubili, da boste držali za rob poganjalčka ali kasneje kolesa, tako tudi ravnajte.

Telesna aktivnost glede na letni čas

Kakšna praska sem pa tja je povsem normalna, dovolite mu, da je pogumen, da raziskuje, a vseeno bodite previdni.

Poleti

Otrok uri gibanje z boso hojo. Čeprav bo na začetku nezadovoljen zaradi pikanja kamnov pod stopali, se bo ob vztrajnosti navadil, koža na stopalih pa se bo odebelila. Čim bolj izkoristite vodo ali morje. Igre v vodi, lebdenje na vodi (položaj mrtvaka na hrbtu, na začetku otroka še držite pod prsnim košem ali medenico). Sprva v vodi stojne višine kasneje pa tudi v globji vodi (obvezno pod nadzorom!) naj pridobivajo tudi izkušnje brez plavalnih pripomočkov. Predšolski otroci zmorejo tudi že zadrževati dih pod vodo ter delati prevale in stoje.  Starejše lahko začnete učiti prvih osnovnih plavalnih gibov.

Jeseni in spomladi

Spodbujajte razvoj hoje in krepitev nog ter pridobivanje kondicije s hojo v ali iz hriba. Neraven teren lahko izkoristite za razvoj otrokovih gibalnih (koordinacijskih) sposobnosti. Igra v naravi naj bo pustolovščina in možnost za tekanje po številnih podlagah (kamenje, listje, trava, mivka), premagovanje ovir (korenine, luže, drevesa, štori) s plezanjem, preskakovanjem, kotaljenjem, da otrok razvija ravnotežje. Na igralih lahko otroku pustite, da jih raziskuje, pleza v vse strani, ali pa uri ravnotežje s hojo po obrobju peskovnika. Zahteva pa takšna igra tudi aktivno sodelovanje starša ali vsaj pozornost in skrb za varnost.

Pozimi

Za gibalne aktivnosti izkoristite sneg. Hoja oz. premagovanje zasnežene podlage, igre s snežnimi kepami (podajanje belih žog na neravnem terenu), valjenje kep po ravni podlagi in navzdol, ter sankanje.

Ustvarite ravnovesje med gibanjem in mirovanjem. Npr. če otrok gleda čez dan risanke, naj vsaj v podvojenem obsegu isti dan tudi giba na svežem zraku.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj