Norice v nosečnosti

0
3616

Norice se štejejo za precej neškodljivo otroško bolezen. Če pa zboli nosečnica, ima lahko to zelo škodljive posledice za otroka.

Norice v nosečnosti pojavljajo zelo redko. Glavni razlog je ta, da je okoli 90 odstotkov nosečnic imunih na norice. Pri preostalih 10 odstotkih pa obstaja tveganje za norice. Da bi se jasno ugotovilo, ali obstaja imuniteta, moramo ugotoviti, če je v krvi zadostno število protiteles. Če število protiteles ne zadošča, jih je mogoče povečati s cepljenjem, vendar pod pogojem, da še niste noseči.

Če nosečnica zboli za noricami, bi to lahko pomenilo veliko nevarnost za nerojenega otroka. Otrok lahko utrpi deformacije, v hujših primerih lahko povzročijo splav ali mrtvorojenost. Stopnja vpliva je odvisna predvsem od časa okužbe. Še posebej je občutljiva okužba med 8. in 20. tednom nosečnosti, saj se v tem obdobju razvijajo organi in lahko okužba povzroči hude anomalije oči, srca in možganov. Okužba med 13. in 20. tednom nosečnosti pa lahko povzroči tudi malformacije udov in nizko porodno težo, upočasnjeno rast, brazgotine ali prezgodnjo smrt dojenčka. Celo kratek čas po nosečnosti so norice nevarne. Novorojenček ima šibek imunski sistem in se lahko hitro okuži z boleznijo, to pa lahko privede do pljučnice ali bolezni v različnih organih.

V vsakem primeru je potrebno otroka, ki je zbolel za noricami, takoj zdraviti v bolnišnici, da se prepreči morebitno prihodnjo škodo. Tveganje za norice med nosečnostjo je relativno nizka, saj je imela večina nosečnic bolezen v otroštvu in je zato imuna. Da je res varno, morate pred načrtovano nosečnostjo obiskati zdravnika in ugotoviti, če obstaja dovolj protiteles za preprečevanje izbruha noric.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here