Tudi malčki se že lahko kratek čas igrajo sami

0
711
otroka_igra_2

Tudi malčki se že lahko kratek čas igrajo sami. Dojenčki do enega leta starosti se že znajo igrati sami, na primer s svojimi prstki, stopali, igračami ali pa le preizkušajo svoj glas. Starejši kot je otrok, več časa preživi v samostojni igri. Vendar pa za nekatere otroke samostojna igra ni samoumevna, ampak se je morajo prej naučiti.

Seveda ima velik pomen za razvoj otroka tudi igra z drugimi otroki in odraslimi. Samostojna igra pa vseeno ni nič manj pomembna. Otrok na ta način trenira svojo koncentracijo in okrepi samozavest. Igra brez partnerja otroka spodbudi k večji neodvisnosti.

Ali  se otrok sam igra krajši ali daljši čas, je odvisno od starosti otroka, njegove individualne stopnje razvoja in značaja. Kljub temu pa lahko otroka naučimo, kako se lahko igra sam. Starši morajo podpreti ta korak s prilagajanjem svojega obnašanja. Korak za korakom se bo otrok vse več časa sam ukvarjal s svojimi igračami in igrami.otroka_igra_2

Koristni nasveti:

Ustvarite prijetno vzdušje, da se bo otrok lahko igral sproščeno, brez vizualnih motenj, kot je televizija.

Preverite igrače. Pogosto ima otrok preveč igrač, zato v vsem tem bogastvu igrač ne najde zanimive zase, ali pa ga začnejo hitro dolgočasiti.

Ponudite otroku kakšen igralni rekvizit iz vsakdanjega življenja.

Otrokove igre ne prekinjajte.

Ko otrok dobi novo igračo, mu lahko tudi pokažete, kako funkcionira.

Otroka animirajte s pozitivnimi komentarji: »To zmoreš narediti tudi ti, poskusi.«

Ko se vaš otrok dlje časa igra sam, to cenite in ga pohvalite.

Med otrokovo igro med vama postopoma ustvarjajte prostorsko razdaljo. Sedite zraven njega in se sprva ukvarjajte z nečim drugim medtem, ko se vaš otrok igra. Naslednjič poskusite biti v istem prostoru, vendar ne ob njem, kasneje ohranjajte kontakt z otrokom skozi odprta vrata in tako naprej. Pogosto otrok namreč bližino staršev razume kot varnost.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here