Trombociti v otroški krvni sliki

0
983

Trombociti imajo vlogo pri strjevanju krvi. Če je njihova vrednost povišana, zdravnik oceni, ali je otrok nagnjen samo k povečanemu strjevanju krvi ali tudi k spontanemu nastajanju krvnih strdkov.

Asist. dr. Simona Avčin, dr. med., v videu pojasni, da imajo krvne ploščice ali trombociti vlogo pri strjevanju krvi. Če je njihovo število povečano, zdravnik oceni, ali je morda otrok zaradi tega nagnjen k nastajanju krvnih strdkov.

Krvne ploščice ali trombociti imajo vlogo pri strjevanju krvi. Na mestu strjevanja krvi napravijo čep, ki se obda z mrežo koagulacijskih beljakovin. Število trombocitov se prav tako močno razlikuje glede na starost, glede na to, ali je otrok nedavno prebolel okužbo oziroma če je slabše hidriran.

Kronično povišano število trombocitov imenujemo trombocitoza. Glede na njeno stopnjo, torej, glede na to, kolikokrat je za starost povišana vrednost trombocitov, ocenimo, ali je povišana le toliko, da je otrok zaradi tega nagnjen k povečanemu strjevanju krvi oziroma k spontanemu nastajanju krvnih strdkov. Za individualno obravnavo in terapijo se odločamo glede na določenega posameznika. Če je njihovo število zmanjšano, prav tako skušamo opredeliti, ali gre za akutno ali za kronično dogajanje ,in staršem podamo ustrezna navodila.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Avčin

Asist. dr. Simona Avčin

http://www.kclj.si/

dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana, Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here