Trma pri otroku

0
2634

Ob napadu otrokove trme ohranite mirnost in urite potrpežljivost, da počakate, da otrok sam izstopi iz tega stanja, saj dokler vztraja v njem, nobeno prigovarjanje ne bo slišano. Prvih šest let je čas pridobivanja navad, zato je nujno, da po tem, ko se otrok pomiri, od njega zahtevamo, da naredi, kar želimo.

Anja Quevedo v videu svetuje, naj otroku, ki se znajde v primežu trme, damo vedeti, da ga razumemo, nato pa predlaga dve možnosti ravnanja.

Ko vidimo, da je otrok v svojem paničnem trenutku, da je rdeč in krili, mu najprej pokažemo, da smo opazili, kako se počuti. To pomeni, da mu povemo: »Vidim, da si čisto rdeč v obraz, da so tvoje oči rdeče, da si z rokami zakrčen, in mu pokažemo, da vidimo, da smo tam.

Načeloma vemo, kaj se je zgodilo: morda je lačen ali istočasno utrujen, morda bi se rad igral, pa se ne more. Rečemo: »Vem, da te to, da ne moreš tja, res frustrira.« Ko mu to povemo, imamo dve možnosti. Lahko ga dvignemo k sebi in držimo, ob čemer moramo biti mirni. Primemo ga, nežno držimo in mu rečemo: »V redu je, varen si, saj otrok v tistem trenutku ni pripravljen na nobeno komunikacijo, na nikakršne pogovore in na nobeno odločitev. Priti mora ven iz tega stanja, ker je zdaj v stanju, ko ga ni.

Druga možnost pa je, da ga pustimo in zraven njega počakamo, da pride iz tega stanja. Ko se to zgodi, pa nujno moramo vztrajati, da se tisto, kar smo od njega zahtevali, zgodi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Anja Quevedo

Anja Quevedo

specializantka vzgoje za življenje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here