Trma pri otroku

Anja Quevedo v videu svetuje, naj otroku, ki se znajde v primežu trme, damo vedeti, da ga razumemo, nato pa predlaga dve možnosti ravnanja.

Ko vidimo, da je otrok v svojem paničnem trenutku, da je rdeč in krili, mu najprej pokažemo, da smo opazili, kako se počuti. To pomeni, da mu povemo: »Vidim, da si čisto rdeč v obraz, da so tvoje oči rdeče, da si z rokami zakrčen, in mu pokažemo, da vidimo, da smo tam.

Načeloma vemo, kaj se je zgodilo: morda je lačen ali istočasno utrujen, morda bi se rad igral, pa se ne more. Rečemo: »Vem, da te to, da ne moreš tja, res frustrira.« Ko mu to povemo, imamo dve možnosti. Lahko ga dvignemo k sebi in držimo, ob čemer moramo biti mirni. Primemo ga, nežno držimo in mu rečemo: »V redu je, varen si, saj otrok v tistem trenutku ni pripravljen na nobeno komunikacijo, na nikakršne pogovore in na nobeno odločitev. Priti mora ven iz tega stanja, ker je zdaj v stanju, ko ga ni.

Druga možnost pa je, da ga pustimo in zraven njega počakamo, da pride iz tega stanja. Ko se to zgodi, pa nujno moramo vztrajati, da se tisto, kar smo od njega zahtevali, zgodi.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj