Tridnevna vročina

0
4533
Tridnevna vročina
Tridnevna vročina

Tridnevna vročina je virusno obolenje, ki se pojavlja v prvih dveh letih življenja. Ta močno nalezljiva kapljična okužba zares ni nevarna.

Tridnevna vročina je bolezen, ki izbruhne približno od 7 do 17 dni po okužbi. Začne se z nenadno visoko vročino, lahko tudi nad 40 °Celzija, ki vztraja brez drugih bolezenskih znakov tri dni. Včasih se pojavijo vročinski krči.

Nato se temperatura tako nenadno zniža, kot se je prej povišala. Nastanejo drobni, svetlo rdeči izpuščaji, ki izginejo po približno dveh dneh. Nevarnost okužbe se začne tri dni po izbruhu in traja vse dokler trajajo izpuščaji. Po preboleli bolezni obstaja imunost za vse življenje. Bolezen ni nevarna, kljub temu pa otroka peljite k zdravniku, da ugotovi, ali gre res za tridnevno vročino, kajti izpuščaji so zelo podobni izpuščajem pri ošpicah ali škrlatinki.

Tridnevna vročina – kaj storiti?

  • Pri tridnevni vročini ni potrebno posebno zdravljenje. Otroka peljite k zdravniku, da bo potrdil bolezen oziroma izključil ošpice ali škrlatinko.
  • Potrebno je zniževanje vročine. Najprej poskusite s preverjenimi domačimi zdravilnimi metodami, kot je ovijanje meč >> Če je treba, lahko otroku date tudi svečke za zniževanje vročine.
  • Otrok se ne počuti bolnega, zato ni potrebno, da leži v postelji. Pomembno pa je, da ostane vse tri dni doma.
  • Pomembno je, da vaš otrok veliko pije. Zaradi visoke vročine se močno poti in izgublja veliko vode in soli, zato lahko postane zelo slaboten.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here