Tri neuspele nosečnosti

0
712

Vprašanje:

Spoštovani. Zelo bi bila vesela, če bi si vzeli čas in odgovorili na moja vprašanja. Z možem se zelo trudiva, da bi mojo nosečnost pripeljala do konca. Pa ne gre in ne gre. Oktobra 2010 sem bila prvič noseča. V 7. tednu sem začela krvaveti. Po preiskavah so ugotovili, da je bila nosečnost MollA. Dobila sem metotrexat, da je nosečnost odpravil. Februarja 2011 sem zopet zanosila, v 12. tednu je plodu nehal biti srček – vzrok: posteljica ni prevzela svoje funkcije. Letos aprila, pa sva v 23. tednu nosečnosti izgubila otroka že tretjič!! Vzrok: popustitev materničnega vratu in posledičen infekt. Najin fantek se je rodil mrtvorojen … Toliko bolečine in žalosti. Zanima me, kakšne preiskave mi pripadajo – če sploh mi, kaj bi sploh bilo smiselno narediti (glede na to, da so bili vzroki za prekinitev nosečnosti vsakič drugačni)? Po drugi nosečnosti so mi naredili histeroskopijo, ki pa ni pokazala nepravilnosti. Moja ginekologinja mi je svetovala ponoven pregled. Zanima pa me še nekaj. Ko bom naslednjič noseča, če mi pripadajo kakšne brezplačne meritve? Npr. nuhalna svetlina, amniocinteza, dodatni ginekološki pregledi? Slišala sem, da se v nekaterih primerih to da narediti brezplačno, pa me zanima kakšni “pogoji” morajo biti izpolnjeni. Iskreno se Vam zahvaljujem za odgovore. Lepo vas pozdravljam. Anja

Odgovor:

Spoštovana Anja!

Glede na potek vaših nosečnosti je res težko ugotoviti skupni imenovalec. Po višini nosečnosti, bi vseeno združil potek prvih dveh nosečnosti, ki spadata v zgodnjo nosečnost. V tem obdobju je spontanih splavov veliko. Poleg histeroskopije, ki ste jo že opravili, je priporočljiv še genetski posvet. Tega opravite z napotnico vaše ginekologinje, če se bo s tem predlogom strinjala. Na podlagi tega pregleda, vam bodo tudi razložili, če vam pripada amniocinteza v naslednji nosečnosti.

Problem tretje nosečnosti, ko je prišlo do popuščanja materničnega vratu, pa rešujemo s pomočjo operativnega posega v naslednji nosečnosti (cerclage). Poleg tega se priporoča v nosečnosti počitek (bolniška). Tudi operacija ne reši vseh nosečnosti, zato se glede na potek nosečnosti lahko odločamo za bolj pogoste kontrole.

Trenutno sem na dopustu, pa sem malo potegnil z odgovorom. Bom poskusil drugič hitreje. V kolikor vam ne bi bil odgovor jasen, se lahko tudi slišiva.

Lep pozdrav

Saša Trampuž, dr. medicine specialist ginekologije in porodništva

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.