Tretje trimesečje nosečnosti – 29. teden

0
9608
Tretje trimesečje
Tretje trimesečje

Vstopate v zadnje trimesečje nosečnosti. V tem obdobju se boste še naprej počutile dobro. Otroček vedno bolj pridobiva na teži, zato je tudi mamin trebušček vedno večji, zato postajate nekoliko okorne. Lahko se pojavijo nekatere težave, kot so krči v nogah, hemoroidi, krčne žile, srbeča koža, otekanje, zgaga, slaba prebava, bolečine v križu, slabše spanje. Najkasneje nekje v 30. tednu se začnite pripravljati na porod in prihod novega družinskega člana – se informirati glede poroda, porodnišnice, uredi formalnosti, kot so starševski dopust, priznanje očetovstva, paket in morebitna finančna pomoč ob rojstvu ipd.

29. teden

PLOD: Otrok v dolžino meri okoli 260 mm (z nogicami 380 mm) in težak približno 1250–1400 g. V tem obdobju se vse hitreje razvijajo možgani. Lanugo, nežne dlačice, ki so prekrivale celotno telo ploda, počasi izginevajo, kostni mozeg pa je prevzel ustvarjanje lastnih rdečih krvnih celic, ki skrbijo za prenos kisika po krvi. Zdaj je plod že tako velik, da zaznava tudi lažne popadke, vendar ga ne motijo.

NOSEČNICA: Možni so bolj pogosti Braxton-Hicksovi oz. lažni popadki (ponavljajoče kontrakcije maternice po tretjem mesecu nosečnosti, ki niso boleče). Niso nevarni, če pa se pojavljajo v rednih intervalih in če jih čutite več kot pol ure, je potreben posvet z zdravnikom. Lahko, da boste zatekale, ekstremno otekanje je lahko znak preeklamnosenica_trenerkasije, zato v tem primeru obiščite ginekologa.

 

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj