Trend pozne nosečnosti je vse pogostejši

0
748
nosenica_par

Vedno več žensk zavlačuje z materinstvom. Toda to je lahko povezano s tveganjem. Razlogi za vedno poznejše materinstvo so:

  • Kariera: Pozno materinstvo je pogosto povezano s kariernimi možnostmi žensk. Mnoge ženske dajejo prednost karieri pred otroki, da bi bile finančno neodvisni.
  • Iskanje primernega partnerja: Mnoge ženske dolgo iščejo nekoga, s katerim postavijo trden odnos. Zato so starejše ženske pogosto v bolj trdnem partnerstvu kot mlajše.
  • Metode umetne oploditve: Te metode omogočajo materinstvo tudi ženskam s slabšo plodnostjo.
  • Življenjske izkušnje: Mnoge ženske v mladosti čutijo, da niso dovolj zrele, da bi imele otroka in želijo pridobiti še nekaj življenjskih izkušenj.

 

nosenica_par

Pozna nosečnost je lahko povezana z nekaterimi tveganji. Vendar je starost nosečnice le teoretično tveganje, ki je lahko povezano z zapleti, vendar ni nujno. Ženska stara 35 let, ki je zdrava in fit,  lahko namreč vseeno rodi brez zapletov. Vendar pa je več možnosti za naslednja tveganja:

  • Nevarnost prezgodnjega rojstva: Starejša kot je ženska, starejša so njena jajčeca. Staranje jajc lahko predstavlja kromosomske spremembe ali celo povzroči splav. Pri poznih nosečnostih je statistično več prezgodnjih rojstev.
  • Tveganje za nepravilnosti kromosomov: Kromosomske anomalije se pri poznih nosečnostih pojavljajo pogosteje. Najbolj znan je Downov sindrom.
  • Nevarnost za nosečniški diabetes: Glede na študijo, v kateri je bilo testiranih 15.000 nosečnic, je starost ženske lahko tudi dejavnik tveganja za nastanek nosečniške sladkorne bolezni. Pri ženskah starih 25 let je sodeč po tej študiji le 1 % možnosti za nosečniško sladkorno, medtem, ko se pri ženskah starih nad 35 let ta odstotek dvigne na 6,5 %. Ni pa to pogoj, saj vemo, da se pri veliko mlajših nosečnic tudi pojavlja nosečniška sladkorna bolezen.
  • Tveganje za visok krvni tlak: Ženske, ki zanosijo po 30. letu imajo pogosteje povišan krvni tlak. To lahko privede do preeklampsije.

 

porka

Vir: Netmoms

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj