Topla kopel

0
1112
Tolpa kopel
Tolpa kopel

Kopel dojenčka umirja, zato lahko izkoristite kateri koli čas za prijetno crkljanje v topli kopeli. Pri tem mil in šamponov ne uporabljajte.

Tako kot topla kopel pomirja nas, pomiri tudi dojenčka. Med prijetno kopeljo se z dojenčkom mirno in ljubeznivo pogovarjajte. Kadar to ne zaleže, lahko skupaj z njim zlezete v kad. Dojenček naj leži na vašem trebuhu ali prsih. Pri tem poskrbite, da je tudi zrak v kopalnici prijetno topel.

Pazite le, ker je dojenček zelo spolzek. Privijte ga nase, pustite, da vaju oba prijetno obliva topla voda, nežno mu prigovarjajte in ga zraven božajte.

Peneča kopel – da ali ne?

Peneča kopel je raztopina detergenta ali praška, ki povzroča veliko pene. Detergenti sušijo kožo in sluznico po celem telesu, ker s površja odstranjujejo maščobo. Deklice imajo zelo kratko sečnico, cevko, ki vodi iz mehurja na prosto, zato voda iz kadi ves čas prodira v mehur in nožnico. Če vodi dodamo penečo kopel, lahko pride detergent v nožnico in mehur in razdraži njuno sluznico in ob rednem kopanju deklic v peneči kopeli, lahko pride do kemičnega vnetja, ki se kaže pri pekočem uriniranjem. Občasno kopanje v peneči kopeli ni škodljivo, rednemu kopanju v takšni vodi pa se je bolje izogibati.

Mlečna kopel

Mleko vsebuje zdravilne in blagodejne učinke, v katere je verjela tudi Kleopatra, ki si je rada privoščila mlečne kopeli. Mleko namreč pomaga ohraniti lepo in zdravo kožo, zato si je marsikatera ženska umivala svoj obraz s pinjencem. Pinjenec je mlečna tekočina, ki ostane po stepanju smetane v maslo. Pinjenec so nekoč uporabljali za žejo in tudi za pripravo nekaterih jedi.

Vir: GIZ

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here