Toaletni pripomočki, ki jih za dojenčka ne potrebujete

0
579
previjanje_otroka

Določeni toaletni pripomočki so, čeprav jih ponujajo v trgovinah za dojenčke, v najboljšem primeru brez koristi, v najslabšem pa nosijo v sebi tudi tveganje za vašega dojenčka. Pozorni bodite na naslednje:

Vatiranih ušesnih paličic nikoli ne uporabljajte za čiščenje uhljev ali nosnic dojenčka. Čisto dovolj je košček zvite vate, ki jo namočite v mlačni vodi. Ne tlačite ničesar v nosnice in v sluhovode: dovolj je, če očistite zunanjo odprtino in okolico.previjanje_otroka

Gobice, vseeno, če so sintetične ali naravne, so pravo gnezdo za gojenje mikrobov. V tej starosti lahko otroka umivate kar z golo roko ali pa z večjim koščkom hidrofilne gaze. Kasneje bo prišla prav umivalna krpica: ima to prednost, da jo lahko vsak dan zamenjate in operete v pralnem stroju.

Šamponi so v prvih dveh ali treh mesecih nepotrebni. Glavico otroku lahko umivate z istim milom kot ostalo telo. Kasneje pa izberite šampon, ki je posebej namenjen dojenčkom.

Toaletno mleko omogoča bolj površinsko čiščenje. Priročna je steklenička toaletnega mleka, ker vas lahko reši v stiski, zlasti, če niste doma. Za vsakdanjo uporabo pa je bolj priporočljiva mlačna voda. Nekateri dojenčki imajo posebej občutljivo kožo, ki se pri uporabi toaletnega mleka, zlasti če to počnemo redno ali pogosto, nadraži, ali pa se razvije alergija.

Toaletna vodica, čeprav ima oznako »posebej za dojenčke« in ne vsebuje alkohola, vsebuje pa dišave, kar lahko pri nekaterih dojenčkih izzove alergijsko reakcijo.

Smukec (posip) so včasih na veliko uporabljali, danes pa ga močno odsvetujejo. Skupaj z urinim preveč razmoči kožo v telesnih gubah, kjer se lahko pojavijo vnetja.

Vir: Moj prvi dojenček

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here