Težave z dihali

Za uspešno dojenje ali hranjenje je treba poskrbeti za čisto in prehodno nosno votlina. Najpogostejši vzrok za zamašen nosek pri dojenčku so okužbe z respiratornimi virusi, ki so zelo pogoste v jesensko-zimskem času. Poleg tega se lahko pojavijo kašelj, težave z dihanjem ali dihalna stiska.

 

SIMPTOM OZ. ZNAKKAKO SE KAŽEKAJ LAHKO STORITE SAMIKDAJ K ZDRAVNIKU
KAŠELJKašelj je lahko suh, lahko se pojavi tudi izmeček. Za otroka je do neke mere koristen, saj se na ta način čistijo dihalne poti.Bolj pogosto ga dojite, večjemu dojenčku lahko ponudite topel, manj sladkan napitek. Otroku pogosteje izpirajte nosek s fiziološko raztopino. Med je odsvetovan do dopolnjenega leta starosti.

Sirupe za lajšanje kašlja pri dojenčkih se odsvetuje.

˂ 3 mes.

Če ima otrok težave z dihanjem, pomodreva, težko diha ali kašelj traja več kot 3 tedne, ima obarvan izmeček ali obstaja podatek, da se je ob nastopu kašlja otroku zaletelo.

DIHALNA STISKAObčutek težkega dihanja, dušenja, lahko tudi krajši dihalni premori, lahko opazite, da otrok diha s trebuščkom. Včasih je otrok popolnoma pri miru – tako hrani energijo, ki jo porablja za dihanje.Otroka udobno namestite v sedeč položaj. Poskrbite, da ga nikjer na trupu ne stiska obleka. V prostoru ne kadite.Izčrpanost, hitro dihanje (> 50/minuto), občutek težkega dihanja, ugrezanje medrebrnih prostorov, plapolanje nosnih kril, stokanje, pomodrelost nohtov, bleda koža, zmedenost, nemir.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj