Težave s prebavili

SIMPTOM OZ. ZNAKKAKO SE KAŽE?KAJ LAHKO STORITE SAMI?KDAJ K ZDRAVNIKU?
POLIVANJEVračanje želodčne vsebine v požiralnik. Mleko je slabo zmešano z želodčnim sokom. Je pogost pojav, ki lahko traja do 12. meseca, praviloma ne zahteva posebnih ukrepov.Obvezno podirajte kupček po vsakem hranjenju. Skrbite za pravilno pristavljanje k dojki.

Hranite otroka v nekoliko pokončnem položaju. Ne hranite ga prekomerno.

Po posvetu s pediatrom dvignite otrokovo vzglavje posteljice, vsaj 30 minut po hranjenju.

Težave z dihanjem, zaostajanje v rasti zaradi nezadostnega hranjenja, obilno polivanje, izmeček v barvi kave, krvave nitke na blatu.
BRUHANJEIzločanje vsebine prebavil skozi usta s pomočjo mišic.Bolj pogosto dojite. Redno mu ponujajte tekočino, praviloma manj sladek čaj; večjim otrokom tudi praške za oralno rehidracijo, ki vsebujejo dodatno sol in sladkor. Če ima otrok apetit, ga spodbujajte, da hrano uživa večkrat po malem.Če je otrok mlahav, razdražljiv, slabše odziven ali kaže znake izsušitve: vdrte oči, vdrta mečava, suha, nagubana koža, manj polulane pleničke, gost, temnejši urin. Bodite pozorni na eksplozivno bruhanje, v loku in če otrok bruha tudi po hranjenju.
ZAPRTOSTOdvajanje suhega in trdega blata. Na blatu je lahko tudi sled sveže krvi. Zaprtost pri polno dojenem otroku lahko traja nekaj (celo 7–10) dni in ne zahteva posebnih ukrepov. Lahko se pojavijo tudi bolečine v trebuhu, napihnjen trebuh, črevesni krči. Odvajanje je boleče.Več dojite. V prehrano vključite več tekočine in olupljena jabolka, brokoli, polnozrnata žita, hruške, breskve, slive. Lahko uporabite nežno masažo trebuščka, z njim potelovadite. Izogibajte se čokoladi, močnatim jedem in bananam.Če zaprtje traja več kot 2 tedna ali se pridruži vročina, bruhanje, kri na blatu, izguba telesne teže, se prikaže črevo (prolaps črevesja), trebuh je napet in trd.
DRISKAVsaj 3x dnevno odvajanje tekočega ali kašastega blata, ˃ 10 ml blata na kg otrokove telesne teže. Blato zdravega, polno dojenega dojenčka je kašasto, rumenkasto, lahko tudi nekoliko zelenkasto in ga lahko odvaja večkrat dnevno.Skrb za dojenje in pitje tekočin.

Pri starejših dojenčkih nadomeščanje tekočin (mešanica praška za rehidracijo) in lahko tudi probiotiki.

Ob obilni ali vodeni driski, znakih izsušitve, nesposobnosti pitja z oslabelostjo, suhe sluznice, če ne odvaja vode.
KOLIKE/TREBUŠNI KRČIKrčevit jok brez vidnega razloga ob istem času dneva, ki traja med tretjim tednom in tretjim mesecem starosti. Stiskanje pesti in zvijanje nog. Med jokom postanejo dojenčki zaripli (rdeči v obraz). V preostalem delu dneva so dobro razpoloženi.Če dojite, se izogibajte mlečnim izdelkom in oreščkom. Če uporabljate mlečno formulo, poskusite drugega proizvajalca ali poskusite s formulo AC (»anti colic« – proti kolikam/krčem). Pestujte svojega otroka s trebuhom obrnjenega na podlakti in ga pri tem nežno masirajte po hrbtu. Ko ne zmorete več, dojenčka oblecite in odpeljite na sprehod.Nenadna sprememba otrokovega obnašanja, pridruženo bruhanje, vodena ali krvava driska, manj gibanja, krčeviti gibi, ki niso vezani na stalno uro dneva in omenjeno dojenčkovo starost.

Viri: Moj otrok ima vročino (prim. Rasta Rakar Radešček, dr. med., spec. pediatrije), Moj otrok kašlja. Pediatrična klinika, Služba za pljučne bolezni, UKC Ljubljana.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj