Težave s popkom

0
9107
Popek
Popek

Dokler popek ne odpade, ga čistite s 70% alkoholom, prekrivajte ga s sterilnim tamponom, ki ga morate vsaj enkrat dnevno zamenjati.

Popek novorojenčka mora biti izredno natančno negovan – sicer lahko postane vhodna vrata za povzročitelje bolezni. Dokler popek ne odpade, ga čistite s 70% alkoholom, prekrivajte ga s sterilnim tamponom, ki ga morate vsaj enkrat dnevno zamenjati. Popkovnice raje ne zavijajte v plenice – lahko se navlaži in onesnaži z blatom. Dokler popkovnica ne odpade, otroka ne smete kopati.

Krvavitve iz popka

V prvih tednih, preden popek odpade, se lahko večkrat pojavijo majhne krvavitve, ki jih opazite kot strjeno kri na popku ali v plenicah. Te krvavitve so neškodljive in ne potrebujejo zdravljenja. Popek še naprej negujte po zgornjem opisu. Brez kopanja!

Popkovna kila

Če se izstopajoči del popka iz trebušne stene ne zapre dovolj hitro, se lahko vezivno tkivo zaprtega popkovnega obroča pretrga – včasih do treh cm premera. V predelu popka lahko otipate vrzel ali vidite izboklino, ki jo lahko potisnete nazaj. Manjša popkovna kila se običajno sama popravi v prvih letih življenja in ni potrebno uporabljati popkovnega obliža ali popkovnih vezi. Če pa postaja popkovna kila vedno večja ali če se ne manjša, mora biti operirana. Dimeljska in popkovna kila se operirata ambulantno.

Granulom popka

Kadar začne ne popolnoma zaceljena popkovnica divje rasti, nastane granulom popka: v popku ali iz njega začnejo rasti majhne, vlažne roza-rdeče zatrdline. Otroka nesite k zdravniku, ki bo granulom popka odstranil z razjedanjem.

Umazan popek

Umazan popek je znak za začetek okužbe. Če se na popku vašega dojenčka nabira rumenkast izcedek (gnoj), obiščite zdravnika. Obstaja nevarnost, da se v telo vrinejo bakterije in izzovejo zastrupitev krvi. Zdravnik bo pogledal, ali obstaja fitsula (odprt prehod v trebušno votlino) in predpisal mazilo ali puder z antibiotiki, ki bodo pozdravili vnetje.

Vir: Otroške bolezni

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here