DojenčekZdravje dojenčka in prva pomočTežave s kolikami in trebušnimi krči v prvih mesecih

Težave s kolikami in trebušnimi krči v prvih mesecih

Marsikateri mladi starši z dojenčkom že v prvih tednih po porodu doživijo nelagodje in postanejo zaskrbljeni,  ko opazijo, da se njihov dojenček po hranjenju ne počuti najbolje. Postane nemiren, stoka ali se pritožuje z glasnim jokom, njegov trebušček postane napet, se zvija ali ga je težko potolažiti.

Kakšno hrano naj uživa mama

Mama se običajno počuti skorajda enako kot njen dojenček, tudi ona opazi, da jo po porodu določena hrana napenja, da je utrujena, zaskrbljena ali nemirna. Hrano naj zato skrbno izbira, priporoča se manj (ali nič) hrane, ki napenja (brokoli, fižol, zelje, cvetača), manj (ali nič) čokolade, kofeina in belega sladkorja. Tudi mleko in mlečni izdelki ter pšenica lahko povzročajo krče in napenjanje, zato se jim izognite, sploh če ima kdo v družini alergijo na ta živila.

V dojenčkovem črevesju, na koži in v telesnih votlinah se po rojstvu začne proces naseljevanja koristnih bakterij. Le-ta je odvisen od materine prehrane in tudi od poroda (ali se je dojenček rodil vaginalno, prezgodaj ali s carskim rezom). Vse te okoliščine vplivajo na poselitev mikrobiote v črevesju, ki jo dojenček prejme od svoje mame. Polno dojenje in pravilno pristavljanje vplivata na uspešno kolonizacijo črevesja.

Kako ublažiti kolike

Številnim raziskavam navkljub, znanost ni potrdila vzroka nastanka kolik (krčkov) pri dojenčkih. Dejstvo je, da se v prvih mesecih črevesna mikroflora šele formira, zato se starši zavedajte, da ni enoznačnega odgovora. Poslužujte se nasvetov strokovnjakov, jih preizkušajte in gotovo bodo nekateri od njih pomagali vašim dojenčkom. Sicer se svetuje dovolj počitka, miru, dobre volje in sproščenosti v domačem okolju. Težave lahko omilite ali celo preprečite s pravilnim pestovanjem, dotikom kože na kožo, kengurujčkanjem, določenimi položaji, pasivnimi razteznimi vajami, masažo dojenčka, bownovo terapijo.

Priporočljiv je pokončni položaj, položaj lunice, položaji s pokrčenimi nogicami ali mu pokrčite nogice v položaj buda. Ko ga nosite, ga obrnite s trebuščkom navzdol. Pomembno je, da dojenčku ponudite različne situacije in v danem trenutku mu bo gotovo kakšna ustrezala in ga pomirila.

Izločanje oksitocina

Za dober občutek v telesu je odgovoren hormon oksitocin, imenovan tudi hormon ljubezni, ki se začne izločati v materino kri že med nosečnostjo, vrhunec doseže med porodom in se nadaljuje še mesece po porodu. Mame umirja, sprošča in navda z nepopisnim veseljem. Med mamo in dojenčkom se začne rojevati povezanost, saj dojenček še ni sposoben dojeti, da je ločeno bitje od svoje matere, ta pa se zaveda, da je hormon oksitocin takrat prisoten pri obeh zaradi stalnega stika in bližine.

V prvih tednih po rojstvu je tako pomembno, da se mama in dojenček ogromno dotikata in da je stik kože na kožo pogost. V toplem prostoru naj bo otrok slečen oz. samo v plenički, tudi mama naj ima na sebi čim manj oblačil, oba sta lahko pokrita z rjuho ali bombažno odejo. Mama otroka boža, gladi po koži  in  privija k sebi. Medtem dojenček spi, sesa mleko ali samo opazuje okolico.

Podiranje kupčka

Po hranjenju (lahko tudi vmes) dojenčku podirajte kupček, še posebno, če rad hitro in neustavljivo sesa in zaradi tega pogoltne več zraka. Ta ga kasneje tišči v želodcu in povzroča nelagodje.

Pasivno raztezne vaje

Kadar je dojenček buden in razpoložen (in se normalno razvija) izvajajte pasivne raztezne vaje.  Enostavna pasivna raztezna vaja je taka, da primete dojenčka za gležnje oz. meča, mu pokrčite koleni in ju položite proti trebuščku. Vajo delajte počasi in z občutkom. Koleni lahko polagate proti trebuščku tudi izmenično, enkrat enega, drugič drugega.

Poslušanje glasbe in pozibavanje

Nekaterim dojenčkom prija, da se z njim nežno pozibavate, kar pa ne pomeni, da ga stresate, saj lahko to vpliva na dojenčkove možgane. V času nosečnosti je užival, ko se je njegova mamica sprehajala, gibala in opravljala vsakodnevne obveznosti, zato ga zibanje pomirja in sprošča. Če je mamica med nosečnostjo poslušala nežno glasbo, jo lahko posluša tudi skupaj z dojenčkom. Pozitivno vpliva tudi vaš glas in nežno petje, skupaj z zibanjem.

Kapljice in razpršila

Preparati za dojenčke in kapsule za mamice, ki so namenjeni lajšanju prebavnih težav niso vedno učinkoviti, vendar pa pri trdovratnih krčih velja poskusiti, a le po nasvetu pediatra. Ravno tako je pomembno upoštevati nasvet pediatra pri dojenčku, ki se hrani z nadomestki materinega mleka in ima hude krče.

Kako in kdaj izvajati masažo in kdaj ne 

Dojenčku bo morda pri kolikah in mirnem počutju pomagala masaža, ki jo mama uvede dvakrat dnevno.  V naslednjem mesecu dni lahko doseže rutino 30 do 40 prijemov, ki jih ponavlja po 3 do 6 krat na dan, v trajanju do 30 do 45 minut. Vedno iščite prijetne položaje, ki dojenčku olajšajo težave. Tako boste zagotovo ublažili ali celo preprečili prebavne težave, krčke ali nemirno počutje ter poskrbeli za nivo hormona ljubezni. Posledično bo boljše dojenčkovo, pa tudi vaše počutje. V primeru, da ima dojenček akutne težave vedno iščite položaje, ki dojenčku olajšajo težave, vendar takrat ne masirajte.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj