DojenčekPrehrana dojenčkaTežave s hranjenjem dojenčka

Težave s hranjenjem dojenčka

Vprašanje:

Pozdravljeni, doma imamo 5 mesecev in nekaj dni staro punčko s katero imamo že od 2 meseca in pol težave s hranjenjem po steklenički. (do tu se je lepo dojila in dobila še dodatek ker mleka nisem imela dovolj) – ugotovljen je bil refluks, čeprav ni polivala, tako smo se pretežni del hranili z mlekom po žlički. Pri dopolnjenem 4 mesecu starosti smo postopno začeli z enim obrokom riževih kosmičev, ki jih je lepo sprejela. Malo kasneje pa postopno še z zelenjavo (korenje, koleraba, krompir, cvetača in brokoli) zmiksano v pire, ki ga tudi lepo je. Sedaj sem začela še s sadjem in sicer z jabolkom in malo – res malo banane zmešane z ovsenimi kosmiči, ki ji tudi zelo teknejo. Moja skrb pa je predvsem, da bo sedaj dobila premalo mleka, ker sta dva obroka brezmlečna. Ima pet obrokov in sicer takole: zgodaj zjutraj mleko 120 ml, dopoldan riževi kosmiči s 150 ml mleka, kosilo zelenjavni pire, popoldan sadje z ovsenimi kosmiči in zvečer 180 ml mleka (dobiva novolac 1). Deklica lepo napreduje in je bistveno manj stresno hranjenje sedaj z gosto hrano kot prej ko je jedla samo mleko. (porodna teža 3850g sedaj cca 8500g) Zanima me vaše mnenje glede obrokov in količine dnevno dobljenega mleka. Hvala in lp

Odgovor:

Pozdravljeni,
deklica v tej starosti potrebuje približno 500ml mleka dnevno. Torej ni bojazni, da bi ob tako skrbnem hranjenju imela primanjkljaj. Trije mlečni obroki so popolnoma dovolj, kar se kaže tudi v dekličinem primernem napredovanju na TT.

Lep pozdrav, Andreja Širca Čampa, Klinični dietetik

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

10 KOMENTARJI

 1. Zdravo! Doma imam 5 mesecnega in nekaj dni starega fantka.. Imam problemcek 20.3.2013 je imel 7860kg je zelo lepo jedel rad ima sadne kasice obozuje jih ampak ima 2.prva zobka in zelo malo je ali se pa jaz kot mamica prevec obremenjujem s pridobivanjem teze ker me je strah da nebo shujal…rekli so da bo to trajalo samo par dni ampak sincek ne poje vec kpt 100-120ml ali celo manj na obrok..hranim ga na 3 ure..prosim pomagajte..ali bo izgubil na tezi!
  Hvala!

 2. Pozdravljeni,

  na FB strani lahko najdete navete mamic, svetujemo pa vam, da ste z vprašanjem obrnete na otorkovega pediatra, ki vam bo znal najbolje pomagati.

  lp Mojca B.

 3. Hvala ali bi mi lahko tu napisali odgovor s facebooka, ker nisem prijavljena na facebook..
  Hvala

 4. Mateja Brežan
  Z uvajanjem “trde” hrane se obcutek za kolicino in hranljivost nekoliko spremeni- pri tem tudi mamice rabimo uvajanje Glede na zgodnje izrascanje zobkov me ne cudi, da morda kdaj apetit pade. Nasa izkusnja pa je, da se kolicina zauzite hrane (se zdaj pri 2letih) spreminja. Obicajno obdobju vecje “lakote” sledi cas umirjanja in intenzivne rasti. Ce otrok jè zdravo, po mojem se ni razloga za strah. Nenazadnje, tudi mi odrasli nimamo istega apetita vsak dan, kajne?!

  Vladka Kržič Breznik
  Te razumem Moj je od 2. do 4. meseca pridobil celih 400 g in mi je bilo grozno, potem pa je vse pridobil. Zdaj je star 2 leti in mu tudi zelo niha apetit. Enkrat je imel afte in 3 dni ni nič jedel, meni se je pa mešalo od skrbi. Pa je potem vse nazaj prinesel Važno je da otrok zadosti pije, da ne dehidrira. Dokler je otrok živahen, ni treba nič skrbeti.

  Tina Rebernik
  Nic skrbeti ker pri nam je bilo enako…ko je bila nasa prva puncka stara 6mes. in je postajalo zunaj vroce ji je tek padel in je pojedla samo par zlick in je nehala tak da to je vrjetmo od vrocine pa vrjetno tudi od tega ker rastejo zobki tak da ne bat se veliko krat bo tak:-D

 5. Hvala vam za pomoc.. razumem da je od zobkov,ter ker je vroce zunaj..pravijo da bi moral otrok 6 mesecev spiti 200ml mleka na obrok, ampak moj sincek spije samo 100-150ml na Obrok in to z jokom Zraven Pa Se 80-120ml Ali gramov Sadnih Kasic, Juhica, Krompircek…opazila Sem Da Ga Ze spet Mucijo Zobki..mene Je Samo Strah da nebo zgubil Na Tezii in Da Nebo sit…
  Se Pravi Ni Razloga Za strah?
  Hvala Se Enkrat

 6. napišite vaš komentar tukaj …Pozdravljeni!

  Tudi pri nas imamo fanta – starega 4mesece. Najprej se je lepo dojil, pri 2 mesecih se je začel kregati in jedel vse manj (tudi napredoval vse manj). Pri 3 mesecih je začel dojenje tako odklanjati, da sem ga začela hraniti po steklenički. Sedaj tudi po steklenički je vse manj – od 500-max700ml/dan in tudi zelo slabo napreduje – vsaj meni se tako zdi. Izgleda sicer zdrav in zadovoljen, le refluks sumimo, ker ogromno poliva, hrope itd.

  Porodna teža je bila 3940g, odpustna 3860g, včeraj je tehtal 7020g (star natanko 4 mesece in 5dni) s tem, da se je v prvih dveh mesecih zredil na cca 6000g.

  Zanima me, če menite, da poje dovolj in če je dovolj napredoval?

  Hvala!

 7. Pozdravljeni,

  naša streokovnjakinja je pripravila odgovor za vas:

  Pozdravljeni,
  glede na to, da dojenček ogromno poliva zamnejajte adaptirano mleko za Novalac AR, ki je namenjen dojenčkom ki polivajo (če ga še nimate). Glede na to, da dojenček manj je in občutno počasneje pridobiva na teži (njegova teža je še vedno nad težo za povprečno starega štiri mesečnega dojenčka), bi se na vašem mestu pogovorila s pediatrinjo, morda bi bilo na mestu obiskati zaradi polivanja in hropenja gastroenterologa V Pediatrični kliniki Ljubljana. Opazujte dojenčka če obrača glavico navzgor, kot da bi iskal najbolj udoben položaj požiravnika, to lahko dela zato, ker ga zaradi kisline ki zateka iz želodčka požiralnik draži in peče, morda je zato tudi manj ješč v zadnjih dveh mesecih in se ni hotel več dojiti. Pogovorite se s pediatrom.
  Druga možnost, ki jo imate je, da oblažite trenutne težave je, ker je fantek star že štiri mesece, da začnete mleko gostiti. Predlagam 2% rižko, v 100ml mleka dodajte 2g rižolina (Milupa kašice brez sladkorja). In postopoma pričnite uvajati gosto hrano.
  Vse dobro

  Andreja Čampa, klinični dietetik ,
  Vodja službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrična Klinika Ljubljana

 8. Pozdravljeni!

  Prav lepa hvala za odgovor – za preiskave se bomo odločili le, če se bo stanje še poslabšalo. Odločila sva se, da bomo raje poizkusili z drugo varianto – z gostenjem mleka in GH – jo že malo uvajamo, vendar ni prevelikega navdušenja :( Smo pa ugotovili, da ga res peče, ko polije sesirjeno mleko, zato mu po tem vedno ponudim požirek neslad. janeževega čaja – da “izplakne” kislino in ga z veseljem izpije. Upam, da bo kmalu začel nekoliko bolj jesti GH in da se bo refluks počasi umiril …

  Hvala še enkrat – ste me kar potolažili ;)

  Lep pozdrav!

Komentarji so zaprti.